Soumrak nad plaveckou školou v Třebíči?

Jihlava - Plavecká škola v Třebíči letos po řadě let skončí jako školské zařízení, které doposud zřizoval kraj Vysočina. Nechce ji ale převzít ani město Třebíč. A tak se škola pro malé plavce cítí ohrožena. Nyní se usilovně hledá provozovatel, který by pokračoval v dosavadním působení plavecké školy a dokázal ji dále rozvíjet.

Třebíčská plavecká škola funguje už třicet dva let. Za tu dobu naučila plavat sto deset tisíc dětí, a to i ze sousedních okresů. I za předchozího režimu fungovala vždy jako veřejně zřizované školské zařízení. „My jsme byli vždy ekonomicky samostatní, ale teď zastupitelstvo kraje rozhodlo, že k třicátému červnu končí se zřizováním plaveckých škol. Je to škoda, protože tady zaniká něco, co běželo bez problému,“ upozorňuje ředitel Plavecké školy Třebíč Jan Puš. „My jsme přesvědčeni, že plavecké školy mají velký potenciál fungovat i v režimu soukromé služby,“ namítá mluvčí Krajského úřadu kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Jako zbytečný přežitek považuje zřizování plavecké školy také město Třebíč. Podle vedení města ji bez újmy na kvalitě určitě bude umět provozovat i někdo jiný. „Celá republika přechází od systému školských zařízení na systém soukromých zařízení,“ poukazuje místostarosta Třebíče Pavel Pacal. „Pokud se tak stane, tak se na nás bude vztahovat DPH, což ve školství není,“ říká Jan Puš.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Právě skokového zdražení o dvacet procent, které by mohlo znamenat rapidní úbytek žáků, se v Třebíči bojí nejvíc. Teď řeší i s vedením bazénu, jak dál. Podle dosavadního průběhu jednání by se novým provozovatelem plavecké školy v Třebíči mělo stát Sdružení Laguna. To totiž zajišťuje provoz bazénu, který je v majetku města. „My se budeme snažit, aby ta služba nebyla zdražená v žádném případě pro školy. Také se budeme snažit zefektivnit například dopravu škol,“ naznačuje jednatel Sdružení Laguna Aleš Fialka.

Konkrétní podoba výuky plavání od nového školního roku má být známá zhruba v polovině března.