Třinečtí lékaři provedli unikátní operaci srdeční chlopně

Třinec - V českých podmínkách unikátní operaci plicní chlopně provedli lékaři nemocnice Podlesí v Třinci. Zákrok provedli u nás vůbec poprvé pomocí katetru a pacientce tak po zákroku zbyla jen nepatrná jizva. Lékaři očekávají, že se tato metoda brzy rozšíří a podobných případů bude mnohem více.

Paní Eva má vrozenou srdeční vadu. Na první operaci byla už ve 14 letech. Lékaři ji tenkrát zavedli umělou plicní chlopeň. Její životnost je ovšem omezená – vydrží maximálně patnáct let. „Ve dvaadvaceti mě operovali znovu, ale už mi řekli, že bohužel začínám dospívat a v budoucnu mě nebudou už moci operovat,“ vzpomíná Eva Sedláčková. Všechno ale vypadalo v pořádku. Alespoň donedávna, kdy se srdíčko paní Evě ozvalo znovu. Třetí operace by už pro ni znamenala velké riziko. Zkusila ale oslovit lékaře v Třinci.

„Tam mi bylo nabídnuto, jestli bych nechtěla zkusit jiný systém, že je to složitější, ale lepší. Zeptali se mě, jestli bych do toho šla, a já řekla, že ano,“ vypráví svůj příběh. Stala se tak vůbec prvním pacientem, který podobný zákrok v Česku podstoupil. „Dvaačtyřicetileté nemocné jsme implantovali chlopeň do plicnice. Ta implantace proběhla katetrovým způsobem čili pomocí vpichu a ten rozdíl byl proti klasickému léčení, že se nejednalo o operaci s otevřením hrudníku, ale pouze o katetrizační výkon,“ vysvětluje primář kardiocentra nemocnice Podlesí Marián Branný. Nemocná v podstatě už druhý den po zákroku chodila a čtvrtý den mohla odejít domů.

„Je to takový malý zázrak, že ta technika tak pokročila. Cítím se dobře, je mi fajn, nic mě nebolí,“ pochvaluje si paní Eva. Operace chlopně pomocí katetru byla vyvinuta v roce 2002 a ve světě se začala užívat od roku 2004. Třinečtí lékaři museli absolvovat komplikovaná školení v zahraničí, aby byli schopni tuto metodu zavádět i u nás. Nemocnice, která chce operace provádět, musí mít kardiochirurgii i invazivní kardiologii se speciálním zaměřením. Paní Eva má svou operaci zdárně za sebou, teď na ni čeká třítýdenní rekonvalescence. Kdyby výměnu chlopně absolvovala chirurgicky, čekala by ji tříměsíční léčba. I proto lékaři očekávají, že podobných zákroků bude přibývat.

  • Operace srdce novou metodou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2239/223864.jpg
  • Operace srdce novou metodou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2239/223865.jpg