Sněhové království odolává oblevě

Pustevny (Vsetínsko) – Beskydské Pustevny se na několik dní, navzdory výraznému oteplení, změnily ve Sněhové království. Pod tímto názvem se zde koná třináctý ročník sochařského sympozia, během něhož tvůrci pracují s netradičním materiálem. Ze sněhových válců o průměru a výšce tři metry, objemu 22 metrů krychlových a váze 11 tun se za pomoci seker, mačet a motorových pil vytesávají umělecká díla. Akce vyvrcholí víkendovým programem.

Do Sněhového království v jednom z nejznámějších lyžařských areálů na Moravě se přihlásily týmy z České republiky, Slovenska, Polska a Bulharska. Podle původního plánu měli účastníci sympozia vytvořit tři sněhové a devět ledových soch. „Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Teplo sněhové sochy ohrožuje. Možná jich bude méně a ledových více,“ odhaduje spoluorganizátor akce Miroslav Hrabal.

Kolik soch nakonec vznikne, záleží tedy nejen na šikovnosti autorů, ale také na počasí. Za dosavadních dvanáct ročníků akce si návštěvníci mohli prohlédnout přes 120 soch, které vytvořilo více než 100 profesionálních umělců z pěti zemí.

Na sněhové a ledové výtvory se každoročně přijede podívat do Beskyd více než deset tisíc lidí. Sochy si mohou prohlédnout i hodnotit, ocení je i odborná porota a také sami umělci mezi sebou. Letošní vítěz bude vyhlášen v neděli, netradiční práce sochařů zůstanou na Pustevnách vystaveny do 24. ledna – pokud dovolí počasí.

Sochařské sympozium Sněhové království 2010 na Pustevnách
Zdroj: ČT24/Občanské sdružení Art centrum DAGI