Soud obdržel další stížnost na opakované volby v Českém Těšíně

Ostrava – Krajský soud v Ostravě obdržel další dvě stížnosti na opakované volby v Českém Těšíně. Jednu z nich podal lídr kandidátky SOS pro Český Těšín Marian Kuś, který se domáhá zrušení hlasování. Druhou stížnosnost podala koalice Hnutí pro Těšín a Strany zelených a Lubomír Matěj, kteří se rovněž domáhají zrušení hlasování. Chtějí ale také, aby soud rozhodl o neplatnosti volby kandidátů Kuśe, Kabotové, Tománka, Štefka a Zuzany Littnerové, tedy všech kandidátů zvolených do zastupitelstva za SOS pro Český Těšín. Už dřívě podali žalobu KDU-ČSL, ODS a Nestraníci.

Podle mluvčí soudu Lucie Böhmové soud rozhodne do dvaceti dnů od doručení návrhu. Soudní jednání podle ní nebude nařízeno automaticky, ale až pokud to bude potřebné po podrobnějším prostudování spisů.   

Komunální volby v Českém Těšíně se 8. ledna opakovaly kvůli masivnímu skupování hlasů v podzimních volbách. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Podle svědků se v prvních volbách hlasy kupovaly ve prospěch Kuśovy SOS pro Český Těšín. Podezření na kupčení s volebními hlasy ovšem panuje i po opakovaných volbách a případem se nyní zabývá policie. Podle organizace Transparency International ČR, která volby monitorovala, se tentokrát zřejmě hlasy kupovaly i pro ČSSD.   

Kuś je vedený v seznamech ministerstva vnitra jako bývalý spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti. V minulosti byl místostarostou Českého Těšína a patřil k celostátnímu vedení ČSSD. V roce 2004 se ale pokusil v krajských volbách kandidovat s padělaným lustračním osvědčením. Za to nakonec v roce 2009 dostal pokutu 100 tisíc korun.