Lékařská péče v Moravskoslezském kraji po prvním březnu?

Ostrava - Moravskoslezský kraj se chystá na odchod lékařů. Zřizovat bude krizové linky i informační centrum. Všechno bude řešit krizový štáb. Vedení kraje znovu jednalo s řediteli některých krajských nemocnic. Téma bylo jediné - zajistit okamžitou nemocniční péči pro všechny, kteří to budou potřebovat.

Jeden příklad za všechny - krnovská nemocnice. Výpověď tady dalo 54 z 88 lékařů. Ani jeden ji zatím nevzal zpátky. Od prvního března i tady hrozí problémy. Nejvíce v porodnici a na chirurgii. „Nemocnice v Krnově je v podstatě jediné zařízení, které poskytuje komplexní zdravotnickou péči v okrese Bruntál,“ uvedl ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec. „Budeme jednat, jak uspořádat poměry v těch zbylých zdravotnických zařízeních tak, abychom tu situaci zvládli,“ snaží se zachovat klid hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

Na krizovou situaci se už připravuje také fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. I když odsud neodchází nikdo, výpadky nemocnic v kraji bude suplovat nejvíce. „Naši doktoři udělají všechno proto, aby každý pacient dostal péči. V jakých podmínkách to bude, to je samozřejmě otázka,“ říká ředitel FN Ostrava Svatopluk Němeček. V pátek dopoledne se na krajském úřadě sejde krizový tým složený ze zástupců zdravotnických zařízení, pojišťoven a úředníků. „Každé zdravotnické zařízení, ať už krajské, státní, nestátní, nabídne své kapacity a z toho vytvoříme scénář, jak tu situaci zvládnout,“ tvrdí hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

„Prostě bude jeden lůžkový fond a lidé se budou ukládat tam, kde bude místo a tam, kde dostanou potřebnou péči,“ vysvětluje ředitel FN Ostrava Svatopluk Němeček. Hejtman Jaroslav Palas také znovu připomněl obory, které budou případným odchodem lékařů postiženy nejvíce. „Jsou to porody a samozřejmě následná starost o rodičky a čerstvě narozené děti, dále pak bude přetlak na kapacitu rychlé záchranné služby, kde se může stát, že by nemuseli v termínu dojíždět k případům,“ uvedl. Nevyloučil ani vyhlášení stavu nebezpečí. Pokud lékaři prvního března nenastoupí do práce, počítá se se zřízením krizové linky a informačního centra, kde budou pacienti informováni o aktuální situaci. 

  • Krnovská nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2312/231137.jpg
  • Lékaři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2312/231138.jpg