Zastávky ostravské MHD budou „inteligentní“

Ostrava – Cestující se na 25 nejdůležitějších zastávkách ostravské městské hromadné dopravy dozvědí, nakolik přesně jejich spoj jede, a kdy skutečně přijede. Vytvořením sítě tzv. inteligentních zastávek chce Ostrava pokračovat v modernizaci městského dopravního systému. V předchozí fázi město nainstalovalo proměnlivé dopravní značky, které navádějí řidiče na volná parkovací města. Modernizace systému bude pokračovat i nadále, zavedena by měla být také tzv. preference MHD – tramvajím, případně i městským autobusům se tak bude na křižovatkách rychle rozsvěcet zelená.

Primátor Petr Kajnar uvedl, že vytvoření dynamického informačního systému na zastávkách MHD bude stát okolo 260 milionů korun. Město požádalo o dotaci 220 milionů z regionálního operačního programu, současně začalo připravovat výběrové řízení na dodavatele. „Prvních upravených zastávek by se cestující měli dočkat na konci roku 2012,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Aleš Boháč.

Ve městě bude na hlavních uzlech rozmístěno sto panelů. Například na Svinovských mostech, odkud jezdí autobusy, tramvaje a vlaky, jich bude hned několik. Informační panely se objeví také například na náměstí Republiky, v sadu Boženy Němcové nebo u Elektry. Shodné údaje o skutečné poloze jednotlivých spojů bude možné sledovat také prostřednictvím internetu. „Lidé uvidí přímo, kdy pojede autobus v reálném čase, dokážou si plánovat, která trasa je efektivnější,“ řekl náměstek Boháč.

Ostrava má ambici vyrazit z Česka na západ a moderností svého dopravního systému se vyrovnat třeba německým městům. Podle Martina Hájka z Centra dopravního výzkumu nemá tak komplexně zpracovaný systém žádné jiné město v Česku. „Ostrava bude první v republice, co se týče vývoje a kvality,“ podotkl.