Luhačovice zvou na výstavu o zakladatelích lázní

Luhačovice – Výstava v Muzeu luhačovického Zálesí mapuje pozapomenutou historii rodu Serényiů. Fakt, že jsou Luhačovice lázeňským městem, je totiž právě jejich zásluha. Například známá minerální voda Vincentka nese jméno významného člena této hraběcí rodiny. V rodinném sídle rodu dnes působí Základní umělecká škola a místní Dům dětí a mládeže.

Vzácné rodové portréty se z přítmí a zapomnění vzdálených depozitářů dostaly znovu do Luhačovic. Spolu s nimi se do lázeňského města vrátila i část předmětů, které patřily Serényiům – šlechticům, kteří před staletími vyměnili Uhry za jihovýchod Moravy. „Byla to jejich zásluha, že v Luhačovicích lázně vznikly. Už na konci 17. století byl takový první pokus propagovat luhačovické minerální prameny,“ podotýká spoluautorka výstavy Blanka Petráková.

Některé prameny stále nesou jména významných členů hraběcí rodiny, například Vincentka, Aloiska nebo Ottovka podle posledního moravského zemského hejtmana. „Měl velké množství funkcí i u vídeňského dvora. Mezi nimi asi nejdůležitější byla funkce královského a císařského komořího. Takže my tady máme vystavený frak toho císařského komořího,“ láká návštěvníky Petráková.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Poslední majitel panství Alois Serényi strávil po válce tři roky v uherskobrodském lágru pro kolaboranty. Přišel o zámek, o zdraví a posléze zemřel v emigraci. V Belgii ale dodnes žije Isabella, nejmladší z hraběcích dcer, která usiluje o očištění otcova jména a navrácení majetku.