Falešná advokátka úřadovala osm let

Frýdek-Místek - Kuriózní podvod vyšetřují policisté ve Frýdku-Místku. Falešná advokátka Marie Adamcová, která bez právnického vzdělání více než 8 let nabízela a poskytovala právnické služby, si vyslechla další obvinění, tentokrát jde o padělání veřejné listiny. České soudy se totiž pokusila přesvědčit o svém právnickém vzdělání padělaným diplomem z právnické fakulty univerzity v Moskvě. Na falešnou advokátku upozornili policisty skuteční právníci.

Během osmi let uzavřela pro své klienty desítky obchodních smluv. Od soudu si za to vyslechla čtyřměsíční trest s podmínkou na jeden rok. Policistům původně Adamcová tvrdila, že vystudovala ve Velké Británii, ale diplom prý nemohla delší dobu najít. K překvapení všech přinesla jako doklad o dosaženém studiu diplom z Akademické právní univerzity v Moskvě.

Ruští milicionáři však zjistili, že žena na moskevské univerzitě nikdy nestudovala. Diplom Adamcové sice je vystaven na originálním tiskopisu, razítko je však padělek. Chybné je i jméno rektora školy a datum závěrečných státních zkoušek. Osmatřicetiletá žena se dokonce pokusila diplom legalizovat, když požádala o uznání zahraničního vzdělání Masarykovu univerzitu v Brně.

Telefonát Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)