Farníci v Orlové se snaží zachránit unikátní kostel

Orlová - Poddolovaný kostel Slezské evangelické církve augsburského vyznání chtějí zachránit farníci v Orlové. Je poslední, který zbyl. Orlovské návrší zvané Sion pokleslo kvůli těžbě uhlí o devět metrů. Postupnými opravami prochází kostel nakloněný na jednu stranu od osmdesátých let. Těží se pod ním dodnes. O tom, jestli kostel zůstane zachován do dalších let, rozhodne lidská štědrost a vůle otevřít svou peněženku.

Kostel z roku 1862 oslaví příští rok 150 let. Přesto se už dvakrát uvažovalo, že bude zbourán. Naposledy jej stavební úřad zavřel v roce 2004. Proto musela být provedena kompletní asanace a kompletní zabezpečení. Podle předsedy správní rady nadačního fondu Jiřího Bobreka je ale třeba kompletně vyměnit střešní krytinu, včetně krytiny na věži, vyměnit okna i krovy ve věži. Opravit by bylo třeba také varhany. Ve farním sboru kostela je 900 věřících. Bohoslužby se zde konají šestkrát do měsíce. Díky dobré akustice mají farníci v plánu i koncerty vážné hudby.

„Založení nadačního fondu kostela Slezské církve evangelické augsburského vyznání je výjimečná věc v rámci karvinského okresu. My si takové aktivity vážíme, protože přispěje k tomu, že kostel získá nějaké peníze na opravy navíc,“ myslí si Tomáš Nitra z Národního památkového ústavu Ostrava. Přestože evangelický kostel potřebuje na záchranu miliony korun, fond má na kontě zatím jen dvacet pět tisíc korun a je otázkou, zda lidé budou ochotni přispět.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)