Proces kvůli krachu Union banky na druhý pokus začal

Ostrava - Na druhý pokus se krajskému soudu v Ostravě podařilo otevřít proces kvůli krachu Union banky. Před dvěma měsíci se ze zdravotních důvodů omluvil jeden z pěti obžalovaných manažerů banky. Podle žalobce nevýhodnými úvěry připravili banku o téměř čtyři miliardy korun.

Na přelomu tisíciletí věřilo ostravské Union bance 130 tisíc klientů. Na účtech uložili přes 17 miliard korun. Před osmi lety ale přišel pád. Na lavici obžalovaných skončilo pět šéfů banky. Spřízněným firmám podle státního zástupce půjčili bezmála čtyři miliardy korun. Šlo o 21 úvěrů. „Nestandardnost těchto úvěrů spočívala v tom, že byly nedostatečně zajištěny,“ uvedl státní zástupce Karel Kalda. Podle mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Böhmové se jedná o velice obsáhlý a náročný případ. „Celý trestní spis čítá asi 100 tisíc stran. Soud bude vycházet ze zhruba 110 svědeckých výpovědí,“ řekla.

Jakékoliv pochybení v bance obžalovaní odmítají. „Je to velice nepříjemné, protože už s tím žijeme deset let. Doufám, že soud zváží všechny důkazy a dospěje k názoru, že žádná škoda nebyla způsobena naším jednáním,“ říká jeden z obžalovaných Jiří Babiš. Kvůli krachu Union banky leží u ostravského krajského soudu další obžaloba. Finanční operace budou vysvětlovat také italští finančníci Giuseppe Roselli a Paolo Catalfamo ze společnosti Invesmart. Ta banku v roce 2002 ovládla a v únoru 2003, dva týdny před uzavřením poboček banky, si podle žalobce nechala nezákonně proplatit 35 milionů korun a na dalších 30 milionů už měla uzavřenou smlouvu.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Žalobce chtěl poslat před soud také někdejšího šéfa Komerční banky Radovana Vávru. Také on přišel Union banku zachránit. A právě Radovan Vávra nechal podle vyšetřovatelů bez jakékoliv smlouvy poslat 35 milionů korun do společnosti Giuseppeho Roselliho a Paola Catalfama. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ale rozhodlo, že Radovan Vávra k soudu nepůjde. Podobný zásah zachránil před obžalobou například Jiřího Čunka.