Na Těšínsku podraží od neděle jízdné

Třinec - Od neděle na Těšínsku podraží některé druhy autobusových jízdenek. Tamní města a obce se totiž připojí k integrovanému dopravnímu systému Moravskoslezského kraje. Ceník jízdného se tak na celém území sjednotí. Nejpozději v polovině příštího roku by ovšem díky tomu měli mít lidé možnost cestovat po celém kraji na univerzální čipovou kartu bez ohledu na přestupy.

Zatímco ve Frýdku-Místku už mohou cestující jezdit i zadarmo, například v Třinci si naopak připlatí. Jízdné placené čipovou kartou tam podraží o jednu korunu. Cena papírové jízdenky se sice nezmění, cestující už s ní ale nebudou smět přestupovat. Změní se i ceny jízdného za hranicemi města. Lidé začnou platit podle počtu ujetých kilometrů, ne podle množství zón, kterými projedou. „V praxi to znamená to, že cestující, který jede například z Třince do Jablunkova, zaplatí devět korun v rámci zóny Třinec a pak od hranice této zóny až do Jablunkova bude platit jednu korunu za každý kilometr,“ vysvětluje místostarosta Třince Ivo Kantor.

„Na rovinu říkáme, že při cestování na to jednotlivé jízdné budou lidé platit více. To ale nesouvisí se změnou tarifního systému, ale se sjednocením ceníku s jinými oblastmi našeho kraje,“ uvedl jednatel společnosti Koordinátor ODIS Aleš Stejskal. Dlouhodobé jízdné v oblasti na východ od Českého Těšína v některých případech i zlevní, v průměru ale bude dražší o 14 procent. Cestujícím zato poskytne výhodu přestupu na jiné spoje, bez ohledu na to, jestli jedou vlakem, nebo autobusem. „Tato integrace se týká zatím jen předplatních jízdenek, u jízdenek pro jednotlivou jízdu zůstává v platnosti samostatný tarif Českých drah,“ dodává Aleš Stejskal. Nové jízdné začne v oblasti mezi Českým Těšínem a Hrčavou platit v neděli 3. dubna. Dlouhodobé jízdenky se ale začnou prodávat až v pondělí.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)