V Moravskoslezském kraji bude stát jaderná elektrárna

Ostrava - V Moravskoslezském kraji bude stát jaderná elektrárna. Na mezinárodní konferenci Strojírenství 2011 to potvrdili zástupci ministerstva průmyslu a obchodu. Jaderná energie má do budoucna pokrýt až šedesát procent spotřeby celé České republiky. O zakázky spojené s atomovou energií chtějí bojovat i firmy z Moravskoslezského kraje. I po katastrofě ve Fukušimě je jaderná energie v České republice, na rozdíl od jiných zemí Evropské unie, vnímána pozitivně. Vyplývá to z průzkumu, který prezentoval Národní strojírenský klastr.

Hned na začátku konference podepsali odborníci na jadernou energii memorandum s Vysokou školou báňskou. „Ostravská technická univerzita je výborná vědecká základna s výbornou praxí, profesory a studenty,“ myslí si výkonný prezident společnosti Atomstrojexport Alexandr Gluchov. „Studenti budou jezdit na stáže k nám - do ruského projektového ústavu, tam se budou učit a získávat zkušenosti,“ uvedl Miroslav Fiala z firmy Škoda JS. Spolupráci vítá také vysoká škola. Do svých řad by ráda přilákala co nejvíce zájemců o studium jaderné energetiky.

„Připravujeme jakýsi vlastní marketingový postup, jak získávat studenty pro studium, protože poptávka po energii bude nesmírně vysoká,“ říká rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák. Energetici v Ostravě také potvrdili, že Česká republika bude po Temelínu a Dukovanech potřebovat třetí jadernou elektrárnu, vyrůst by měla právě v Moravskoslezském kraji. „Lokalita Blahutovice je dlouhodobě blokovaná pro výstavbu právě toho velkého energetického zdroje. Neočekávám, že by byl zdroj uveden do provozu před rokem 2040, což ale neznamená, že nemohou probíhat nějaké průzkumné práce,“ prozradil Roman Portulák z odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva se začne další elektrárna projektovat, až bude dostaven Temelín. O zakázku se pere hned několik zemí. Zájem mají také místní firmy. O tom, kdo vyhraje, se rozhodne až v roce 2013.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248952.jpg
  • VŠB-TU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248954.jpg