Petřkovická venuše se na den vrátila domů

Ostrava - Stovky lidí využily jedinečné příležitosti spatřit v Ostravě na vlastní oči historicky velmi cennou Petřkovickou venuši. Jeden jediný den byla vystavena v místech svého nálezu, v hornickém muzeu Landek Park v Ostravě-Petřkovicích. Hodnota sošky je odhadována až na 50 milionů eur. Běžně je 46 milimetrů velká soška umístěna v Archeologickém ústavu Akademie věd v Brně. Odtud byla za nejpřísnějších bezpečnostních opatření a za asistence ochranných služeb převezena zpět do Ostravy.

Běžně bývá soška vystavována vleže, oproti tomu ji lidé v Ostravě mohli vidět ve svislé poloze a otáčející se ze všech stran. Kvůli tomu se ale otevření trochu zpozdilo. „Chystali jsme to podle kopie, ale zjistili jsme, že originální soška má úplně jinde těžiště. Museli jsme ji dobře vyvážit, aby ji lidé mohli vidět ze všech stran. Je to úžasné umělecké dílo,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva skupiny Vítkovice Machinery Group Jan Světlík.

Lidé před kompresorovnou čekali v dlouhé frontě. Pracovníci ochranky je dovnitř pouštěli po deseti lidech. Soška veliká 46 milimetrů byla vystavena na pódiu ve vitrínce, za kterou se promítaly její záběry na veliké plátno. Na pódium mohli lidé vystoupit pouze po třech, mnozí z nich si sošku fotografovali nebo natáčeli mobilními telefony.

Petřkovickou venuši nalezl v roce 1953 archeolog Bohuslav Klíma na vrchu Landek, proto také bývá nazývána Landecká. Je stará 23 tisíc let. Jde o torzo ženy bez hlavy vyrobené z krevele. Pravděpodobně zobrazuje tělo mladé dívky na počátku těhotenství. Svým štíhlým až „kubistickým“ tvarem se soška odlišuje od běžných paleolitických venuší - je jedinou štíhlou venuší v Evropě. 

Vystavení venuše bylo součástí Dne strojařů. Lidé mohli také navštívit provozy strojírenských Vítkovic nebo si prohlédnout například umělecké smalty ze sympozia Smalt Art 2011.

  • Petřkovická venuše při jednodenním vystavení na místě svého nálezu, v hornickém muzeu Landek Park v Ostravě-Petřkovicích autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2512/251145.jpg
  • Petřkovická venuše autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2512/251147.jpg