Policie obvinila jednatelku Smile shopu kvůli syntetickým drogám

Český Těšín - V kauze prodeje legálních drog padlo další obvinění. Po majiteli prodejen Amsterdam shop karvinská policie obvinila i jednatelku konkurenčního Smile shopu v Českém Těšíně. Osmačtyřicetiletá Polka je podezřelá z šíření toxikomanie, na starost měla zřejmě jen prodejnu v Českém Těšíně. Sídlo Smile shopů bylo v Ostravě a v okolních městech pak další zájemci zřizovali pobočky. Policisté od začátku roku tajně nakupovali v podobných obchodech po celé republice a posílali zboží na rozbor. Proti prodejcům a organizátorům tak stále ještě sbírají důkazy.

„Nyní čekáme na výsledky expertiz. Obchod je zavřený a podnikatelka se pohybuje ve své vlasti. Předpokládáme, že obvinění vzneseme prostřednictvím právní pomoci,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. „Ženu podezříváme, že jako sběratelské předměty prodávala zájemcům látky s účinkem omamným či psychotropním. Byla si přitom vědoma, že je používají ke konzumaci,“ dodala mluvčí.

Ve stejných souvislostech už olomoučtí policisté obvinili ze šíření toxikomanie i jednatele společnosti Poland Corporation, která v Česku zřídila síť prodejen legálních syntetických drog Amsterdam shop. Cizinec skončil ve vazbě. I jeho prodejny prodávaly narkotika jako sběratelské předměty.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Kamenné obchody nabízející tehdy legální drogy ve formě suvenýrů začaly v Česku vznikat od začátku letošního roku. Prodejny se sem přesunuly z Polska, kde proti nim loni v říjnu tamní policisté radikálně zasáhli. V Česku zaznamenali policisté desítku prodejen, ze severní a střední Moravy se podle nich postupně rozšířily i na západ republiky a míří podle odborníků zřejmě k dalšímu trhu. Při domovních prohlídkách v případě Amsterdam shopů objevili policisté i zákony týkající se držení drog z Polska, Česka a Maďarska, takže se podle nich dá předpokládat, že se obchodníci připravovali i na vstup do Maďarska.

Odborníci se obávají, že výrobci se v Česku budou snažit zákony znovu obejít. Prodejci avizovali otevření kamenných obchodů už minulý týden, v Praze i v Českém Těšíně ale zůstaly zavřené a obchodování se syntetickými drogami se zastavilo i na internetu. Někteří prodejci však přiznávají, že teprve hledají novou legální náhradu poté, co bylo zhruba 30 sloučenin doplněno na seznam zakázaných látek.

Amsterdam shop
Zdroj: ČT24