Drážní hasiči v Olomouci nejspíš na konci roku skončí

Olomouc - Olomoucké nádraží opustí do konce roku drážní hasiči. Chystaná reorganizace podnikových hasičských jednotek státní Správy železniční dopravní cesty už s nimi nepočítá. Část hasičů by měla najít uplatnění u jednotky v Přerově. Pokud k reorganizaci skutečně dojde, ze stanice drážních hasičů se patrně stane železniční muzeum.

V olomoucké stanici slouží nepřetržitě tři desítky mužů. Jejich povinnosti se nijak neliší od profesionálních hasičů, ale musí umět i něco navíc. „Tím, že jsme podnikoví hasiči, musíme znát veškerou problematiku drážní dopravy, to znamená zkratování trakčního vedení při zásazích, nakolejovací práce a všechny technické práce kolem dopravy,“ upřesňuje velitel olomoucké jednotky drážních hasičů Jiří Hříbek.

Například nasazení lokomotivy zpátky na koleje umí jen tři jednotky v republice, jedna z nich je ta olomoucká. Zásahový obvod tvoří Olomoucký a část Moravskoslezského kraje. „Pokud dojde k nějaké větší události, tak je naše operační středisko povolává jako jednotku v rámci prvního stupně poplachu,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Vloni šlo o 336 společných zásahů. Teď se drážní hasiči musí chystat na stěhování do Přerova. „Předpokládáme, že při této restrukturalizaci může přijít o práci 10 až 20 osob v našem, tedy Olomouckém kraji,“ řekl regionální tajemník Odborového sdružení železničářů Jan Petrů.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty je důvodem nerovnoměrný historický vývoj, které nekopíruje elektrifikaci tratí nebo rozvoj koridorů. Zaměstnanci se budou rozdělovat na další útvary podle odbornosti. I když reorganizaci drážních jednotek hasičů musí ještě schválit ministerstvo vnitra, návrh s tou olomouckou už nepočítá. Její území převezmou jednotky z Přerova, Ostravy a České Třebové. „Hrají velkou roli místní podmínky, v tomto případě to, že jsme v pronájmu u cizího subjektu, u akciové společnosti České dráhy, a to s sebou také přináší nevýhody v podobě rozvoje stávající základny, investic do ní,“ myslí si mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Drážní hasiči
Zdroj: ČT24