Otevřené náklaďáky do Přerova nesmí

Přerov – Desetitisícovou pokutou neposlušnému autodopravci začala přerovská radnice vymáhat dodržování vyhlášky, která zakazuje vjezd do města s nezakrytým nákladem. Dalším dvaceti řidičům a firmám podobný trest hrozí. Vyhláška platí od ledna, vedení města chtělo jejím prostřednictvím zlepšit kvalitu ovzduší a především snížit prašnost. Podle radnice je Přerov prvním městem v zemi, které podobné nařízení připravilo.

Vyhláška se týká vozů, které převážejí hlínu, písek, různé zemědělské plodiny nebo suť. Na to, aby Přerovem neprojížděla nákladní auta bez plachty, dohlíží městská policie. Kdo vyhlášku nerespektuje, riskuje až 30tisícovou pokutu. Dopravní firmy potom mohou být potrestány až 200tisícovým penále. „Máme zhruba 20 případů, které nyní řešíme. Jeden případ již nabyl právní moci, uložili jsme pokutu ve výši 10 000 korun,“ uvedl mluvčí radnice Jaroslav Čagánek.

Město se s prachem v ulicích potýká především proto, že jím prochází velmi vytížená státní silnice, doprava přitom není odváděna na obchvat – jeho funkci bude plnit až dálnice, která se zatím ani nezačala stavět.

Radnice v minulosti zvažovala, že nákladní auta z města zcela vypoví. To se jí nepodařilo, na silnicích prvních tříd to město učinit nemůže. K dispozici navíc nebyly ani vhodné objízdné trasy. Odklon dopravy by znamenal zátěž pro okolní obce.