Za pokus o vraždu barmanky dostal 19 let

Olomouc - Devatenáct let za pokus o vraždu barmanky v Přerově. To je definitivní trest pro dvaačtyřicetiletého Radka Jurníka. Trest, který mu v lednu uložil krajský soud, potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Barmanka útok přežila. Muže, který měl už třikrát potíže se zákonem, usvědčil videozáznam z herny a posudky znalců.

Byl to pokus o loupežnou vraždu. Takový verdikt vynesl senát vrchního soudu. Definitivně tak upřesnil právní kvalifikaci činu, který se loni odehrál v baru nedaleko centra Přerova. Obžalovaný Radek Jurník se k rozsudku odmítl vyjádřit. „Navrhl jsem podstatnou změnu v právní kvalifikaci, tomuto návrhu soud vyhověl,“ uvedl vrchní státní zástupce Vladimír Kubík. Pro peníze přišel dvaačtyřicetiletý muž do přerovského baru na den přesně před rokem. Vraždit se pokoušel kvůli tomu, aby si odnesl jeden a půl tisíce korun. Čtyři hodiny předtím, než zaútočil, popíjel muž v baru pivo a hrál na automatech. Počkal si na chvíli, kdy herna byla beze svědků. Pod záminkou výplaty vyhraných peněz, přivolal barmanku. Když se sklonila, přehodil ji kolem krku provázek a začal ji škrtit. Ženu odvedl za bar a požadoval peníze. Po razantním útoku zůstala barmanka v bezvědomí.

„Nejprve mě napadlo, že si dělá srandu, když mě začal škrtit. Pak si říkáte, že to asi žádná sranda není. Potom jsem si myslela, že když mu dám peníze, tak odejde. Neodešel,“ vzpomíná na hrůzný okamžik ve svém životě přepadená barmanka. „Když už držela v ruce dva číšnické fleky, místo, aby je převzal, ještě zintenzivnil škrcení. Když upadla na zem, ve škrcení dál pokračoval,“ popisuje napadení předseda senátu vrchního soudu Petr Angyalossy. Dvaačtyřicetiletý Jurník se u soudu hájil tím, že do baru vraždit nepřišel. Soud se snažil přesvědčit o tom, že se dostal do problémů a chyběly mu peníze.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)