V Jihlavě si změřili síly hasiči

Jihlava – Hasičská družstva si změřila síly při soutěži, která se uskutečnila v Jihlavě. Právě na fyzické připravenosti hasičů totiž závisí kvalita jejich zásahu. Podmínkou výcviku profesionálů je splnění fyzických testů v tak zvaném požárním sportu, který se skládá z několika technicky i fyzicky náročných disciplín. Ty dokonale prověří schopnosti soutěžících.

Překonání různých překážek na stometrové trati, to je první disciplína, kterou musí hasiči absolvovat. „Dnes soutěží pouze profesionální hasiči. Je zde celkem sedm družstev,“ říká mluvčí Hasičů kraje Vysočina Petra Musilová. 

Další disciplínou je výstup na čtyřicetimetrovou věž. Je to jedna z nejnáročnějších disciplín, při které se hodnotí rychlost, ale i způsob provedení. „Na stovce se projevuje rychlost, na věži šikovnost, na útocích sehranost týmu, nedokážu říct co je lehčí, co je těžší,“ uvažuje hasič Jiří Pařil. „V rámci fyzické přípravy máme tyto disciplíny nacvičené, ale nemůžeme se srovnávat s kluky, kteří jsou v soutěžních družstvech,“ přiznává hasič Jiří Melichar. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Fyzická připravenost je pro hasiče základem. Absolvování náročných testů se projeví i na psychice. „Fyzička je určitě nutností, ani ne tak kvůli požárnímu sportu, ale kvůli výkonu služby,“ uzavírá hasič Martin Hron.

Nejlepší hasiči postoupí na mistrovství ČR v požárním sportu. To se koná v srpnu v Ostravě.