Lybijský konflikt očima brazilského fotografa je k vidění v Ostravě

Ostrava - Azul Serra, mladý brazilský fotograf, vystavuje své snímky z válečného konfliktu v Lybii v ostravském klubu Sherlock. Výstava s názvem Neodvolatené se do Česka dostala v rámci projektu Braziliality, který propaguje brazilské umělce v Evropě. Fotografie Azula Serry budou v klubu Sherlock k vidění do 4. června, z Ostravy pak poputují do brazilského Sao Paula.

Azul Serra, brazilský fotograf a kameraman pochází ze Sao Paula, od roku 2007 ale žije v Londýně. Letos v únoru jel zdokumentovat konflikty v severní Africe, především v Egyptě a Lybii. „Hodně fotografií je z Benghází, kde vlastně začaly první konflikty v Lybii, ale některé fotky jsou také z města Rás Lanuf, kde válečný stav trvá až do současnosti,“ říká sám Azul Serra. Právě nad městem Rás Lanuf přelétala letadla, která tuto oblast bombardovala. Azul Serra cestoval v místním autobuse, když jedna z bomb zasáhla auto před nimi. „Všichni vyběhli z autobusu a snažili se zachránit, protože letadla v bombardování pokračovala. Paradoxně tato situace napomohla tomu, že jsem skutečně mohl lidem v Evropě přiblížit hrůzy, které se tam dějí,“ dodává.

Projekt Brasiliality trvá od roku 2009 a jeho organizátorkám, brazilkám Alicii Pastos a Biance Turner se za necelé dva roky podařilo v Evropě zorganizovat 120 výstav brazilských umělců. Pavel Slováček, který na tento projet v České republice navazuje, zná Azulovy fotografie přímo z Brazílie, kde 17 let žil. „V loňském roce jsem se vrátil sem, tak jsem se rozhodl, že rozšíříme tuto akci i sem k nám. Myslím, že není nic lepšího, než snažit se spojit dvě kultury naoko totálně rozdílné, ale Brazilci mají podle mě hodně společného s českým národem,“ řekl organizátor Braziliality Czech Pavel Slováček.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)