Opava bojuje s ministerstvem o pozemek kolem domova důchodců

Opava - Vedení města Opavy podá v nejbližších dnech žalobu na stát. Chce se soudit o pozemky, na kterých stojí tamní domov důchodců. V katastru je totiž jako vlastník zapsané ministerstvo obrany. Opavský magistrát ale tvrdí, že má důkazy, podle kterých je skutečným majitelem lukrativního pozemku město. Ministerstvo se k záležitosti zatím nevyjádřilo.

Sporné pozemky mají rozlohu pět a půl tisíce metrů čtverečních a vytvářejí zahradu kolem Domova důchodců v Opavě. Město se o ně pře s ministerstvem obrany neúspěšně už několik let. Teď radním definitivně došla trpělivost. „Budeme nuceni do té žaloby jít, protože je to už čtyři roky otevřená záležitost,“ vyjádřil se tajemník opavského magistrátu Tomáš Elis.

Ministerstvo obrany, podle katastru současný majitel pozemku, v roce 2007 vyzvalo opavský magistrát, aby pravého vlastníka vypátral, a pokud zjistí, že pozemky jsou skutečně města, ať požádá o jejich převod. Město doložilo, že půdu získalo v roce 1949 jako takzvaný historický majetek. „Historický majetek znamená, že tento majetek patřil statutárnímu městu Opava do 31. 12. 1949,“ upřesňuje Elis. Od roku 1950 patřil pozemek státu. Do majetku města přešel znovu v roce 1991.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„To je podloženo nejen naším vlastním šetřením, ale i katastrálním úřadem a Pozemkovým fondem ČR,“ tvrdí Elis. Město na základě těchto zjištění ministerstvo obrany o převod požádalo. Dva roky se však nic nedělo a pak přišel z ministerstva další dopis. „Bohužel ministerstvo obrany změnilo názor a odmítlo nám tyto pozemky dobrovolně vydat,“ řekl právník opavského magistrátu Antonín Binar.

Změna stanoviska opavské radní zaskočila, protože impuls k prověření vlastníka přišel právě z ministerstva. Nepomohl ani pokus o smír. Ministerstvo obrany své NE zopakovalo. „Předpokládám, že naše žaloba bude úspěšná, protože jsme přesvědčeni, že pozemky jsou naše,“ dodává Antonín Binar.