Soud zrušil volby v Karlově Studánce kvůli přílivu nových obyvatel

Ostrava – Ostravský krajský soud zrušil obecní volby v Karlově Studánce na Bruntálsku. Krátce před volbami se totiž do obce přihlásilo k trvalému pobytu podezřele mnoho lidí. Přihlašování prý zorganizoval bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák, který byl kandidátem jednoho z místních volebních uskupení. Opakovat se budou celé volby, což znamená, že mohou strany a sdružení sestavit kompletně nové kandidátky.

V malé obci s 214 voliči se do jediného nově zkolaudovaného bytu v Zifčákově hotelu Džbán přihlásilo těsně před volbami 34 lidí. Kvůli tomu si na volby u Krajského soudu v Ostravě stěžovala strana Pro rozvoj Karlovy Studánky, tehdy ovšem neuspěla. Proto se obrátila na Ústavní soud, který celou kauzu vrátil k novému projednání. Dnešní verdikt přivítal jak právní zástupce Strany pro rozvoj Karlovy Studánky Pavel Uhl, tak Ludvík Zifčák, podle kterého teď může jeho uskupení příští volby vyhrát.

Podle soudkyně Moniky Javorové řada okolností nasvědčuje tomu, že lidé, kteří se před volbami přihlásili v obci, jednali v úmyslu ovlivnit volby. „Nebylo prokázáno, že by toto přihlášení nebylo účelové. Mělo to vliv na výsledky voleb,“ řekla soudkyně. Zifčákovo Sdružení Prosperita by podle ní získalo o jeden mandát méně, už kdyby nehlasovalo devět lidí. Účelově přihlášených voličů přitom zřejmě bylo přes 30.

Podle soudkyně byly navíc narušeny i úkony předcházející samotnému hlasování. Proti usnesení se nelze odvolat, právní moci nabude vyvěšením na úřední desce soudu. „Soud chápe problémy, které to obci přináší. Toto rozhodnutí ale vytváří prostor pro změnu, možnost začít s čistým stolem,“ řekla soudkyně.

Volby v obci vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů - Spokojení občané I. V devítičlenném zastupitelstvu získalo čtyři mandáty a jeho kandidátka Radka Chudová se stala starostkou. Sdružení Prosperita skončilo na druhém místě a má dvě křesla. Po jednom mandátu získali sociální demokraté, Sbor dobrovolných hasičů a sdružení Pro rozvoj Karlovy Studánky.   

Starostku Karlovy Studánky Radku Chudovou i další obyvatele obce rozhodnutí zklamalo. Souhlasí sice s tím, že hlasování nově přihlášených obyvatel nebylo etické, avšak podle nich to výsledek voleb zásadně neovlivnilo a nové volby jen zkomplikují obci život.

Volby
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl