Deregulace přináší spory nájemníků s pronajímateli

Třinec - Nájemníci bytů CPI v Třinci nechtějí podepsat dodatky ke smlouvám. Po ukončení regulace totiž mají za bydlení zaplatit i víc než dvojnásobek. Třinečtí platí 38 korun za metr čtvereční. Společnost CPI jim chce nájem postupně zvednout až na 85 korun, které mají zaplatit v roce 2013. Zejména starší lidé se obávají, že na to nebudou mít. Obyvatelé bytů navíc považují stav svých bydlišť za havarijní. K soudu zamíří několik stovek žalob.

Vyšším platbám za nájem se brání několik set lidí, na besedu s firmou CPI jich přišlo plné kino a nešetřili kritikou. Mluvčí CPI Michaela Winklerová tvrdí, že nájemníci do této chvíle s nimi nijak nekomunikovali. „Návrhy neodpovídaly protinávrhům. Tvrdili, že chtějí stejnou cenu, nebo o korunu vyšší nájemné,“ dodala mluvčí. Na Třinecku čeká v současné době 140 podaných žalob. Podle sdružení nájemníků ČR budou další následovat. Místní organizace totiž lidem radí nepodepisovat za žádnou cenu.

„Jejich hlavním zájmem je zlikvidovat smlouvy na dobu neurčitou podepsáním dodatku ke smlouvě,“ říká Roman Bujok ze sdružení nájemníků. Mluvčí CPI ale oponuje, že jejich jediným zájmem ke změně „je prostě výše nájemného, kterou doteď určoval stát.“ Místopředseda SON - Sdružení nájemníků ČR Jan Vozárik ale realisticky přiznává, že praxe znaleckých posudků nahrává spíše pronajímateli, na jejichž stranu se soud obvykle přikloní.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)