Krajský soud v Ostravě řeší vraždu na objednávku

Ostrava - Vraždu na objednávku začal rozplétat krajský soud v Ostravě. Kvůli nejméně třem milionům korun nechal podle obžaloby Igor Ivanka zastřelit jednoho z nejvlivnějších ostravských veksláků. Tři roky starý případ se až teď dostal před soud. Ve vazbě na Slovensku se mezitím k vraždě přiznal její vykonavatel Milan Struhal. Oběma hrozí výjimečné tresty. Soudce naplánoval proces do pátku. Čeká ho výslech 12 svědků a znalců.

Ivanka obžalobu odmítá. Tvrdí, že je nevinen. „Žádné peníze jsem z toho neměl. Nic takového jsem nespáchal,“ řekl s tím, že za vším stojí Struhal. Podle obžaloby ale dvojice delší dobu vraždu plánovala. Vyhlédli si postavu známou v ostravském podsvětí. Překupníka, který disponoval vysokými částkami. Sledovali jej, aby zjistili, jaké sumy u sebe mívá a jaké má zvyky. Silvestrovi, kterému policisté přezdívali chodící banka, šlo přitom o život hned několikrát. Před deseti lety ho například zatím stále neznámý útočník postřelil do hlavy.

Chladnokrevná poprava se odehrála na sídlišti v Ostravě v červenci před třemi lety. Před půl devátou ráno tam jedním výstřelem z pistole přišel o život boss ostravského podsvětí Josef Silvestr. Údajný nájemný vrah Struhal na něj vystřelil z bezprostřední blízkosti a navíc zezadu. „Způsob provedení byl likvidační. Dá se říct, že poškozený neměl šanci… Byla to velmi pečlivě připravená vražda,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Struhal pak zavražděnému vzal batoh, ve kterém byly nejméně tři miliony korun v různých měnách. „Peníze se nikdy nenašly,“ dodala Bilíková.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Až do loňského léta policisté netušili, kdo a proč střílel. Pak ale na Slovensku skončil Struhal ve vazbě kvůli dvěma dalším vraždám. Kromě jiného policistům popsal, co se v Ostravě v červenci 2008 stalo. „Krajské státní zastupitelství předalo trestní stíhání Milana Struhaly slovenské prokuratuře, protože dotyčný už je na Slovensku stíhán za jinou násilnou trestnou činnost,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Böhmová.

Ivanka před soudem nevypovídal. Předseda senátu proto přečetl jeho předchozí výpovědi. Obě jsou velmi rozdílné. Obžalovaný nejprve tvrdil, že s vraždou nemá nic společného. Struhala údajně jen vozil. To, že by se chystal někoho zabít, prý netušil. Později před policií ale svou výpověď upravil. Přiznal, že o úmyslu loupit věděl. Uvedl, že Struhala dokonce seznámil s člověkem, který mu mohl dát tip na překupníka. Krajana prý dovezl v den vraždy na místo, zaslechl výstřel a později mu i údajně došlo, co se stalo. „Spojil jsem si to. Měl jsem ale strach. Struhal mě nakonec i vydíral. Požadoval peníze, aby mohl zmizet,“ uvedl Ivanka ve své druhé výpovědi.