Olomoucká radnice prodává palác na Horním náměstí

Olomouc - Olomoucká radnice bude prodávat další domy v centru města. Zatímco na Dolním náměstí si nájemníci koupí jednotlivé byty, palác na rohu Horního náměstí a Opletalovy ulice dostane jediný vlastník. Radní dnes otevírali obálky s nabídkami. Tři vážní zájemci museli předem složit mnohamilionovou kauci.

Cíl je jasný - co nejvyšší výnos z prodeje. Ten by mohl přesáhnout 100 milionů korun. Radnice chce peníze použít na spolufinancování jiných projektů, například na novou tramvajovou trať. Nabídky přitom vysoce převyšovaly znalecký posudek 72 milionů korun. „Uvažujeme ještě o druhém kole formou přihazování, kdy by ti, co nebyli vítězi, ještě mohli pořadí zvrátit. To je metoda, která umožňuje úplně nejvyšší možný výnos z prodeje,“ říká primátor Olomouce Martin Novotný. Prodej paláce na Horním náměstí ohrožuje existenci Galerie Patro i okresní hospodářské komory. Obavy mají také nájemníci.

„Platíme snížený nájem kolem 12 tisíc měsíčně. Pokud se nedomluvím s novým majitelem a nebude ochoten vyjít vstříc galerijní činnosti v tomto prostoru, galerii opustím,“ potvrdil provozovatel Galerie Patro Libor Gašparovič. „Určitě nás čeká stěhování, protože jsme v centru města a díky magistrátu jsme měli poměrně vstřícné nájemné,“ souhlasí ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc Jaroslav Havelka.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Své zkušenosti s prodejem městského domu má nájemce kavárny František Pavlík, který do opravy na počátku investoval ze svého deset milionů korun a teď zvažuje žalobu. „Nový vlastník, který za ten dům zaplatil značnou finanční částku, má zájem, aby měl uvolněné nebytové prostory,“ řekl. Vedení radnice tvrdí, že se postará, aby se nájemcům jejich podmínky nezměnily.

  • Palác na prodej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2677/267601.jpg
  • Galerie Patro autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2677/267602.jpg