Oceláři se bouří proti zákonu o ochraně ovzduší

Ostrava - Od velkých znečišťujících podniků by stát mohl za deset let vybírat na poplatcích téměř 900 milionů korun. Vláda totiž schválila návrh nového zákona o ochraně ovzduší. Firmy se ale bojí snížení konkurenceschopnosti. Odborníci se obávají toho, že lidé budou kvůli zdražení tepla opět topit tuhými palivy. Zákon o ochraně ovzduší, který vláda schválila, nyní poputuje do Poslanecké sněmovny a do Senátu.

Kdo bude znečišťovat ovzduší více, ten za to více zaplatí. Vláda chce motivovat velké podniky tím, že od nich bude za vypouštění škodlivých látek vybírat více peněz. Hutní společnosti se brání. Pokud budou vyrábět, znečišťovat budou vždycky. „Ve světě běžně dochází ke stěhování firem mimo regiony, kde jsou takto přísné zákony. Aby společnosti obstály v konkurenčním boji, potřebují i podporu státu,“ myslí si předseda asociace Hutnictví železa Jaroslav Raab. „Není to naše rozhodnutí, že bychom se takto chtěli postavit třeba k českému chemickému průmyslu, ale je to důsledek legislativy Evropské unie a tento návrh je pouze implementací práva EU,“ reaguje premiér Petr Nečas.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Zvýšení poplatků za emise je podle mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věry Breiové dalším krokem ke snižování konkurenceschopnosti českých průmyslových firem. A nebojí se jenom velké podniky. O začarovaném kruhu mluví také odborníci na znečištěné ovzduší. Větší odvody peněz firem do státní kasy budou totiž znamenat mimo jiné zvyšování cen za teplo. „A zvyšující se cena za teplo a tepelnou energii povede k tomu, že spousta domácností se bude vracet ke spalování tuhých paliv, tím pádem se dostane do ovzduší více znečišťujících látek,“ varuje Lucie Hellebrandová ze Zdravotního ústavu Ostrava. Čtvrtinu všech peněz, které stát získá většinou od velkých podniků, chce postupně rozdělit mezi jednotlivé kraje. „V tomto případě Moravskoslezský kraj vítá zpřísnění podmínek, které ministerstvo životního prostředí předložilo vládě. Kraj připravuje několik projektů, které by měly přispět ke kvalitě ovzduší,“ uvedl náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák.