Mladíci obvinění z vraždy bezdomovce stanuli před soudem

Olomouc - Olomoucký krajský soud dnes začal projednávat případ tří mladíků, kteří podle obžaloby loni v září v Šumperku ubili devětatřicetiletého bezdomovce. Obžalovaní devatenáctiletí Josef Král a Jiří Znojil u dnešního líčení odmítli vypovídat. Pětadvacetiletý Miroslav Červeňák svoji účast na útoku popřel. Mužům hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Soud se bude případem zabývat i v úterý.

Mladíci podle spisu napadli bezdomovce loni 2. září v šumperském parku. Jako první na něj prý zaútočil Znojil. Údajně ho bil pěstmi, kopal do obličeje a dupal na hlavu. Podle obžaloby se v útoku střídal s Králem, který muže údajně bil pěstí a kopal do hlavy. Obžalovaný Červeňák prý muže udeřil čelem do obličeje a kopal do něj. 

V útoku mladíci podle obžaloby pokračovali do doby, než muž přestal projevovat jakékoliv známky pasivní obrany. Z místa prý pak odešli, ovšem po chvíli se vrátili a obžalovaní Znojil a Král muže údajně opět napadli kopy do hlavy a břicha, čímž mu podle obžaloby způsobili smrtelná zranění. „Poškozený i přes neprodleně poskytnutou vysoce odbornou lékařskou péči 2. září v šumperské nemocnici zraněním podlehl,“ uvedla státní zástupkyně. 

Král a Znojil využili svého práva u soudu nevypovídat. Červeňák uvedl, že útok viděl, ale nepodílel se na něm. „Jeli jsme se do Šumperku pobavit. Byli jsme v několika hospodách, kde jsme pili. V parku toho pána napadl Jirka, který nadával, že je to skin, který ho kdysi zbil. Pak se k němu přidal v bití Pepa. Já toho pána nebil, naopak jsem se snažil Jirku od něj odtáhnout. To, co stalo, je strašné a moc mě to mrzí,“ uvedl Červeňák.

Reportáž Pavla Konečného a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Útoků na bezdomovce jsou desítky. Před soud se ale dostane jen zlomek agresorů. Napadení se totiž mnohdy bojí zavolat policii nebo jí vůbec nevěří. Zatím nejvyšší trest - 11 let - dostal před několika týdny Jiří Harák. Spolu s dalšími kamarády zbil teleskopickým obuškem a železnou tyčí dva muže v pražském Bohdaleckém lese. Jednoho bezdomovce navíc mladíci upálili v zahradním domku.

O šesti letech vězení pro 21letého Pavla Bouzka vloni rozhodl soud v Hradci Králové za to, že napadl a těžce zranil bezdomovce, který mu měl údajně dlužit peníze. Soudy ale řešily i napadení bezdomovců ze strany městských strážníků. Ti z Olomouce měli šikanovat 50letého muže, soud je za to poslal k přestupkové komisi.

Další útočníci na soud teprve čekají. Třeba mladíci z Pardubic. Když jim bylo 19 a 20 let brutálně zbili dva bezdomovce. Prý se chtěli jen pobavit. Jenže tahle zábava stála život jednoho z napadených. V Brně pak soud rozhodne o případném trestu pro muže, který jen před pár dny střílel po bezdomovcích na hlavním nádraží.