Hasiči ve Frýdlantu trénovali zásah u nehody letadla

Frýdlant nad Ostravicí - Na letišti ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku dnes nacvičovaly složky Integrovaného záchranného systému zásah u leteckého neštěstí. Do akce se zapojilo pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, asi 30 policistů a několik posádek záchranné služby.

Dva ohně, křik figurantů předstírajících šok či zranění a mezi nimi pobíhající záchranáři a hasiči, kteří ze stromu s pomocí žebříku sundávali jednoho ze zraněných cestujících. Tak to dnes vypadalo na frýdlantském letišti. „Cílem bylo vyzkoušet si v praxi komunikaci jednotlivých zasahujících složek a koordinaci záchranných prací,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Podle připraveného scénáře se malé letadlo s 16 lidmi na palubě dostalo při průletu nad Moravskoslezským krajem do problémů. Stoj hlásil poruchu a pilot dostal pokyn přistát na nejbližším letišti. Při přistávacím manévru ale havaroval. Čtyři lidé nehodu nepřežili, zbytek utrpěl zranění.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Přímo na letišti postavili záchranáři a policisté stany, kde zraněným poskytli první pomoc. Naposledy si hasiči podobnou situaci vyzkoušeli před pěti lety na ostravském letišti v Mošnově.

„Cvičení jsme měli naplánované dlouho dopředu. Shodou okolností vyšlo na dnešek, tedy týden a den od letecké havárie v Rusku,“ vysvětlil Kůdela. A právě tento fakt mnohým účastníkům cvičení zdramatizoval. „Když si představím, že takto nějak to v Jaroslavli vypadalo, běhá mi mráz po zádech,“ svěřil se jeden ze zasahujících policistů.

„Je to hodně drsné. Člověk může v životě zažít různé věci, ale takové neštěstí si nikdo nepřeje,“ dodal jeden z figurantů z řad studentů Střední odborné školy požární ochrany ve Frýdku-Místku. I on si souvislosti s událostí v Rusku uvědomoval. „Toto je jen cvičení. Přesto jsme všichni rozrušení. Jak by to vypadalo ve skutečnosti, ani nechci vědět,“ dodal.