Red Arrows v Mošnově nahradí izraelské letectvo

Ostrava - Red Arrows, elita britského královského letectva, nakonec na Dny NATO do Ostravy nepřiletí. Britská ambasáda potvrdila, že jeden z pilotů musel nečekaně opustit formaci. Své ano ale nakonec řeklo izraelské letectvo. Počet států, které se víkendové akce zúčastní, je sedmnáct.

V roce 2006 bylo „rudých šípů“ na mošnovském letišti v Ostravě k vidění devět. Po pěti letech se měli vrátit jen v osmi - jeden z pilotů královské letky Red Arrows zemřel před měsícem při leteckém manévru. Nakonec se ale Dnů NATO nezúčastní ani jeden. „Jeden z členů musel tým nečekaně opustit, a protože nemají oficiálně povoleno létat v sedmi, tak nepřijedou,“ vysvětlil Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které Dny NATO pořádá.

Red Arrows jsou jednou z nejlepších akrobatických letek na světě. Mají na kontě přes 4 000 vystoupení a společně s Turkish Stars měli být vrcholem víkendových Dnů NATO. „Je to nejen pro nás, ale i pro všechny návštěvníky veliké zklamání, všichni se na ně těšili,“ dodal Pavlačík.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Mošnovské letiště má pro diváky ale i dobrou zprávu: nakonec vystoupí izraelské letectvo, o které organizátoři Dnů NATO usilují už několik let. Letos Izraelci kývli a Ostrava tak bude jediným místem v celé Evropě, kde se předvedou. „Předvádějí bojové letouny F15, které v ČR doposud nebyly,“ řekl Pavlačík. Diváci si vychutnají ukázky z izraelských záchranářských prací a v neděli se také dostanou přímo do jejich letounů.