Nový systém upozorňuje na problémové děti

Praha - Zamezit týrání dětí a rychle zasáhnout v případech kriminality mladistvých, to je cíl Systému včasné intervence (SVI) ministerstva vnitra. Zapojily se do něj Havířov, Orlová, Karviná a nově i Český Těšín. Od začátku příštího roku přejde systém pod ministerstvo práce a sociálních věcí, do roku 2015 by pak měla vzniknout celorepublikově propojená síť. Třeba právě Havířov, který ho jako první ze spolupracujících měst zavedl v polovině roku 2010, má do dnešního dne v databázi přibližně osm a půl tisíce záznamů.

„Řeší problematiku dětí ohrožených, dětí páchajících trestnou činnost nebo dětí, u nichž se vyskytují sociálně patologické jevy, dětí týraných nebo dětí, kde v rodině probíhá násilí,“ shrnula ve stručnosti záměr projektu vedoucí havířovského oddělení sociálně-právní ochrany dětí Vanda Gradková. Specialistům na dětskou kriminalitu má systém šetřit především čas. Na rozdíl od papírových záznamů je také jednodušší dostat se ke statistickým údajům. Podle slov kurátorky a administrátorky SVI Ivany Zwyrtkové jsou výstupy důležité pro práci týmu pro mládež, který se díky němu bude moci zaměřit třeba na problémové oblasti ve městě.

Na centrální server může poslat oznámení policie, škola nebo pověřená nestátní organizace. „Jejich informace chodí v zakódované podobě… Systém je schopen toto oznámení rozkódovat a nám už přijde v takové podobě, že se dá přečíst a zjistit, co nám oznamují,“ tvrdí Zwyrtková. Havířov do systému investoval necelé dva miliony korun.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Také v Karviné považují klíčoví zástupci města systém za velice užitečný pro sledování dětí, přiznávají ale, že ho zatím nevyužívají na 100 procent. „Zatím nemáme zapojené školy a neziskové organizace,“ vysvětlila vedoucí karvinského odboru Renáta Chytrová.