Chceme více peněz na robotické operace, zní z olomoucké nemocnice

Olomouc - Lékaři v olomoucké Fakultní nemocnici chtějí operovat více pacientů za pomocí robota. Omezují je však limity zdravotních pojišťoven. V praxi to znamená, že na urologii a gynekologii nemohou chirurgové pacientům nabídnout operaci robotem tak často, jako v jiných centrech v Česku. Operace robotem je přitom v některých případech pro pacienta šetrnější.

Olomoucká nemocnice si operačního robota pořídila před dvěma lety, je tak vůbec nejmladším z devíti robotických center v Česku. Zařízení si ale stěžuje, že od Všeobecné zdravotní pojišťovny dostává málo peněz. Podle přednosty Porodnicko-gynekologické kliniky Radovana Pilka tak letos na gynekologii žádná pacientka robotické vyšetření nevyužije, pokud by si ho sama nechtěla zaplatit. 

Lékařům na urologii pomůže robot do konce letošního roku už jen u pěti operací prostaty. Dalším pacientům pojišťovna zákrok neuhradí. „Je to nevýhoda pro naše pacienty. Neinvazivní zákrok pro ně znamená menší krevní ztráty, kratší dobu rekonvalescence a i pooperační komplikace jsou podstatně menší při použití robota,“ vysvětluje přednosta Urologické kliniky Vladimír Študent. 

Úhrady za operace robotem nechala letos VZP ve stejné výši, jako v prvním roce, kdy je lékaři nevyčerpali, protože se operovat teprve učili. I pro letošek proto měli lékaři 17 milionů korun. Jenže letošní balík peněz od VZP už klinika vyčerpala, pacienti proto začínají odcházet za ošetřením jinam. Podle mluvčího nemocnice egona Havrlanta jsou robotické operace novou metodou, která neměla oporu v paušálních platbách. Nemocnice se proto snaží s pojišťovnami vyjednat vyšší limity.