Výluka po nehodě v Ostravě skončila

Ostrava – Traťová spojka mezi ostravskými nádražími Svinov a Vítkovice, na které v sobotu večer vykolejil osobní vlak, už je zase průjezdná. Železniční správa ji otevřela ve dvě v noci, pondělní ranní špičku tak už nepoznamenaly zmatky s náhradní autobusovou dopravou. Do autobusů však stále musí přestupovat cestující, kteří na Svinov cestují od Opavy. Následky další nehody, která se stala v tomto úseku v minulém týdnu, železničáři stále odstraňují.

Výluka na trati mezi Svinovem a Vítkovicemi, která postihla především regionální vlaky Ostrava – Český Těšín, skončila ve dvě hodiny v noci. Její příčiny zatím vyšetřují drážní inspektoři a policie, podezřívají však strojvedoucího. „Vlak projel návěstidlem, které zakazovalo jeho další jízdu,“ přiblížil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Trať podle něj byla připravena pro vlak jedoucí v opačném směru. „Souprava vůbec neměla být v pohybu. Měla stát. Když projela, výhybka ji navedla na slepou kolej, aby nedošlo k čelnímu střetu s protijedoucím vlakem,“ doplnil.

Vlak nezastavil ani na slepé koleji, zastavil se teprve poté, co prorazil zarážedla a vypadl z kolejí. „Jel pravděpodobně takovou rychlostí, že zarážky prorazil,“ popsal další průběh nehody mluvčí Drápal. Hlavní, co by mohlo strojvedoucího očistit, by bylo odhalení technické závady na vlaku. Porucha návěstidel je vyloučena, že fungovala, potrvdila inspekce už v neděli. Sám strojvedoucí je po nehodě vážně zraněn, poranění utrpělo také šest dalších lidí.

Mezi Ostravou-Svinovem a Děhylovem však stále pokračuje výluka, která začala už minulé pondělí. Z ranního osobního vlaku kvůli poruše unikla nafta a olej, palivo znečistilo okolí jednokolejné dráhy. Podle údajů Českých drah potrvá odstraňování následků havárie až do pátku. Zatím musí cestující počítat s náhradní autobusovou dopravou za regionální vlaky v úseku Svinov – Děhylov, rychlíky jsou nahrazeny v celém úseku ze Svinova až na opavské východní nádraží.