Hornická desítka měla rekordní účast

Frýdek – Místek - 26. ročník Hornické desítky měl ve Frýdku – Místku na svém startu rekordní počet více než dvou tisícovek běžkyň a běžců. V hlavním běhu na deset kilometrů se z jasného vítězství radoval v současnosti nejlepší český závodník Milan Kocourek, který jako jediný prolomil hranici třiceti minut.

Už před startem závodu byl okruh favoritů na vítězství zúžen na dvojici Milan Kocourek a Elisha Kiprotich Sawe. Poměr vítězství mezi Keňským borcem a Kroměřížským vytrvalcem byl letos 1:1 a v podstatě nikdo jiný neměl těmto dvěma příliš šlapat na paty. Z těsného a vyrovnaného souboje do posledních metrů však nic nebylo. Kocourek od startu udával tempo, vzdaloval se soupeřům a brzy byl jeho protivníkem pouze čas. Ten se v cíli zastavil na hodnotě 29:49 a Milan Kocourek se ve Frýdku Místku měsíc před svými čtyřiadvacátými narozeninami mohl podruhé ve své kariéře radovat z vítězství. „Chtěl jsem běžet kolem 29:50, takže jsem spokojen. Se soupeři by se běželo lépe, kdyby se dalo schovat na těžkých úsecích, i tak se ale běželo dobře,“ řekl po závodě.

V čase 31:00 tedy se ztrátou minuty a jedenácti vteřin si pro stříbro doběhl Keňan Sawe. Mezi ženami zvítězila mistryně Maďarska na10 kilometrůZita Kácserová v čase 36:30.

Hornická desítka (zdroj: ČT24)