Nadia Comaneciová - sportovkyně století

Onesti (Rumunsko) - Vládla gymnastickému světu, byla vůbec první držitelkou nejvyššího možného počtu bodů – desítky. Pětkrát se stala olympijskou vítězkou. Jedna z nejslavnějších gymnastek světa Nadia Comaneciová se narodila 12. listopadu 1961. V sedmdesátých letech byla hvězdou a výkladní skříní komunistického Rumunska. Pár týdnů před pádem železné opony ve svých osmadvaceti letech ale emigrovala do Spojených států a stala se celebritou.

Comaneciová, jež dostala křestní jméno podle hrdinky sovětského filmu, se narodila ve městě Gheorghe Gheorghiu-Dej, které se dříve jmenovalo a nyní opět jmenuje Onesti. V šesti si ji vybrali slavný maďarský trenér Béla Károlyi a jeho žena Marta do gymnastické přípravky.

Opravdovou hvězdou se stala v roce 1976 na olympiádě v Montrealu. Jako čtrnáctiletá získala tři zlaté, stala se absolutní vítězkou olympijského gymnastického klání a hlavně, jako vůbec první gymnastka v historii, ohromila ziskem nejvyššího možného počtu bodů - dvěma desítkami za cvičení na bradlech. „Když Nadia cvičila, dotkla se vaší duše, místa ve vašem srdci. Čas se na moment zastavil,“ říkávala Kathy Kellyová, šéfka amerických gymnastek.

V letech 1975, 1977 a 1979 si připsala tituly absolutní mistryně Evropy a ve sbírce úspěchů má dalších 11 zlatých medailí z finále na jednotlivých nářadích. Na moskevské olympiádě 1980 ještě vybojovala dvě zlaté medaile, v létě 1981 získala na světové univerziádě pět zlatých medailí. Během exhibice v USA ve stejném roce ale emigrovali její trenéři Károlyiovi a od té doby režim Comaneciovou do zahraničí příliš nepouštěl. Na MS v roce 1981 tak už nepřijela, byť jí ještě nebylo dvacet.

V dalších letech Comaneciová trénovala reprezentaci, působila jako rozhodčí. V Rumunsku ji prý ukazovali při státních návštěvách jako cvičené zvíře. V roce 1989 se rumunská gymnastka rozhodla za dramatických okolností emigrovat. Americká média to později nazvala útěkem desetiletí. „O útěku z Rumunska jsem moc nepřemýšlela. Bylo to okamžitého rozhodnutí. Ani jsem pořádně nevěděla, do čeho jdu,“ vzpomínala.

Comaneciová se ve Spojených státech stala celebritou a vzala si bývalého amerického gymnastu Barta Connora. Comaneciová, která má od roku 2001 i americké občanství, nyní s manželem vede gymnastickou akademii. V roce 2000 byla zvolena sportovkyní století a stala se vůbec prvním sportovcem, který přednášel v OSN.