Bánov dostal most, teď hledá peníze na jeho údržbu

Bánov – Ochranné valy se stovkami stromů a most k místnímu letišti. To je výčet nového majetku, který získal Bánov na Uherskohradišťsku spolu s otevřeným obchvatem. Stavby zaplatilo Ředitelství silnic a dálnic a bezplatně je převedlo na obec. Jde však o danajský dar - údržba a budoucí opravy budou stát miliony. Vedení Bánova proto už teď hledá cesty, jak na ně našetřit.

Bánovští si před výstavbou obchvatu nespočítali, kolik ji případné opravy převedeného majetku budou stát. „V první řadě jsme řešili výstavbu obchvatu, protože bezpečnost v obci byla pro nás prioritou,“ řekl starosta Bánova Zbyněk Král (KDU-ČSL).

Vedení obce stačilo ujištění Ředitelství silnic a dálnic, že most nebude potřeba dvacet let nijak výrazně opravovat. Přesto obec už teď plánuje, jak na budoucí údržbu sežene peníze. „Víme, že třeba nátěry a podobné věci mají takový charakter, že pět let je možné je nechat v klidu,“ tvrdí Král.

Most by si podle starosty na sebe měl pokud možno vydělat sám, obec na něj tedy umístí reklamní poutače, které bude pronajímat. Na sečení trávy a údržbu stromů kolem ochranných valů si radnice najme místní nezaměstnané. V příštích dvou letech ale navíc Bánov začne se stavbou čističky za dalších 55 milionů korun. Hrozbu zadlužení tak potvrdí nebo vyvrátí až čas.

Dlouho očekávaný obchvat 

Novou silnici, která by svedla tranzitní dopravu mimo obec, vyhlíželi Bánovští už léta. Místním nešlo ani tak o hluk a prach, ale doslova o život. Silnice obcí procházela v nevhodném profilu, nechvalně proslula zejména jedna ze zatáček, kde se stala celá řada dopravních nehod. K nejvážnější došlo v červenci 2005. Kamion nejprve narazil do osobního auta a poté i do rodinného domu. Řidič nákladního vozu zemřel, v automobilu utrpěla zranění žena a náraz vážně zranil i jejího muže a dítě, kteří stáli na chodníku. Dům byl zcela zdemolován. 

Obchvat Bánova
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Informace o stavbě I/50 Bánov - obchvat:

Cena stavby: 622 973 300 Kč

Délka: 4 425 m

Datum zprovoznění: 11/2010

Zdroj: ŘSD

Obchvat byl nakonec otevřen loni v zimě. Už po dvou týdnech od jeho zprovoznění se Bánov zbavil 90 procent dopravy. Do obce teď zajíždějí už jen místní. Pro obyvatele to je výhra, mají svůj vytoužený klid. Pro místní živnostníky je to ale problém. S auty totiž zmizeli i zákazníci. Nářek jednotlivců se ale intenzitou zdaleka nevyrovná nadšení většiny nad klidem a bezpečím ve vesnici. „Když si zřizovali živnost, počítali s tím, o obchvatu se veřejně mluvilo,“ komentoval loni stížnosti živnostníků starosta Král.