V Olomouci zkoušejí domácí vězení

Olomouc - První Olomoučan má za sebou domácí vězení, další dva doma pykají a jeden na něj čeká. Olomoucké středisko Probační a mediační služby, která spadá pod ministerstvo spravedlnosti, začíná sbírat zkušenosti s využitím alternativního trestu domácího vězení. V celém Česku je dnes večer doma 162 odsouzených. Domácí vězení by bylo ještě častějším trestem, kdyby ministerstvo spravedlnosti mělo asi 250 milionů korun na elektronické náramky.

Chybějící elektronické nárámky v praxi nahrazují kontroly odsouzených. „Od 14 hodin do rána do 6 jsem nesměl vůbec nikam jít. Ani na pivo, ani na zábavu. Ze začátku, ten první měsíc mě chodili kontrolovat tak třikrát nebo i čtyřikrát denně, ráno i večer. A potom, zhruba za dva měsíce chodili už jednou až dvakrát denně,“ prozradil své osobní zkušenosti odsouzený Juraj Galba. Kdyby jej kontrola doma nezastihla, musel by jít na 10 měsíců do vězení. „To omezení osobní svobody tam určitě je,“ myslí si psycholožka Edita Bosáková.

„Je to samozřejmě přísnější trest než třeba obecně prospěšné práce, měl by to být takový ten poslední stupínek předtím, než ten člověk jde do výkonu trestu,“ říká vedoucí olomouckého střediska Probační a mediační služby Jiří Zatloukal. České věznice jsou přeplněny asi o 14 procent své kapacity. Alternativní trest domácího vězení se nejčastěji využívá ve východních a jižních Čechách.

Domácí vězení v Olomouci (zdroj: ČT24)

Domácí vězení je náhradním trestem za nedbalostní trestné činy nebo přečiny. Za poslední dva roky bylo v České republice uloženo v 309 případech. „Zaznamenali jsme pouhých 25 selhání, kdy jsme přišli na to, že pachatel ten uložený trest nedodržuje a soud přeměnil ten trest na nepodmíněný,“ řekl ředitel Probační a mediační služby ČR Pavel Štern.