Olomoučtí radní se přou kvůli městským lesům

Olomouc - Olomoučtí radní kritizují způsob hospodaření v městských lesích. Vedení města tvrdí, že akciová společnost Lesy města Olomouce dobře nenakládá s majetkem a do městské pokladny tak přiteče málo peněz. Vzájemné neshody teď vyvrcholily výběrovým řízením na nového šéfa společnosti.

Čtyři tisíce hektarů - právě tolik má na starosti společnost Lesy města Olomouce. Hospodaří tak s majetkem v hodnotě jedné miliardy korun. Do kasy města ale ročně přiteče jen pět milionů korun. Radní nejsou spokojeni. Městem vyhlášené výběrové řízení na nového šéfa lesů teď navíc skončilo patem. „Jsou dlouhodobě dva názory, jeden říká, že by se dalo hospodařit lépe, druhý názor je, že je to adekvátní,“ uvedl primátor města Olomouce Martin Novotný /ODS/. „Já si myslím, že jsem neudělal žádné pochybení, které by mělo vést k odvolání. Co se týká manažerského selhání, jsem schopen vysvětlit, proč hospodaříme tak, jak hospodaříme,“ brání se ředitel Lesů města Olomouce Roman Šimek.

Městské lesy Olomouc (zdroj: ČT24)

Ze tří kandidátů, včetně současného ředitele Šimka, komise nakonec nevybrala nikoho. Výběr zkomplikovalo hlasování zástupce za TOP 09. Nehlasoval totiž ve shodě s koaliční ODS. „Čas od času se něco takového stane, nemělo by se to ale stávat pravidelně a my se k tomu tématu vrátíme ještě na příští radě,“ řekl náměstek primátora Ivo Vlach  /TOP 09/. Neshody kvůli hospodaření v lese mají počátek před čtyřmi lety. Radní totiž začali zvyšovat nájem, tedy částku požadovanou do městského rozpočtu. Z jednoho až na pět milionu korun. Právě to vidí současný ředitel jako krátkodobé řešení. Nájem větší než pět milionů je totiž podle něj na úkor budoucích výnosů lesa. Politickou rovinu své kauzy ale komentovat nechce. „Co vůbec s tou situací dělat, to musí rozhodnout příští Rada. Každý z nás na to má nějaký individuální názor,“ vyjádřil se primátor Novotný. Lesy města Olomouce jsou ve stoprocentním vlastnictví města. Na akciovou společnost se z příspěvkové změnila teprve loni.