Antonín Střížek vystavuje v Ostravě

Významný malíř a grafik, profesor pražské výtvarné akademie Antonín Střížek vystavuje od včerejšího dne ve výstavní síni Sokolská 26 v Ostravě obrazy. Dvaapadesátiletý rodák z Rumburku žije v Praze, ale kdysi bydlel v Ostravě a má k ní vztah. V tamních galeriích vystavuje pravidelně. Tentokrát přivezl také obrazy, na kterých jsou známé ostravské scenérie - například Svinovské mosty. Všímá si takové obyčejných předmětů jako je žárovka nebo hasicí přísroj.

„Střížek patří k solitérům současné české malby. Již v době studií na Akademii výtvarných umění v Praze se odhodlal k odvážnému rozhodnutí vytvářet realistické obrazy. Vztah k realitě je ale v jeho zátiších a městských scéneriích poněkud komplikovaný, je naplněn určitou neuchopitelností, tajemností a vzrušující výtvarnou krásou,“ uvedl kurátor výstavy Milan Weber.

Jako dítě přitom Střížek přitom tradiční umění odmítal.

„V dětství jsem pohrdal realistickými obrazy, tradičním uměním, měl jsem pocit, že správný umělec nenavazuje na žádné tradice a vymýšlí. Paradoxně později nastal pravý opak a začal jsem dělat věci, které s tradicí souvisejí, které se obracejí k tradici a to jak tématicky, tak výrazovými prostředky,“ napsal malíř v jedné své úvaze.

Výstava v renomované ostravské galerii trvá do 6. ledna.