Muzikál Jekyll & Hyde a dvě tváře jediného člověka premiérově v Brně

Brno - V Brně zpívají o dvojakosti lidské duše. Městské divadlo Brno uvedlo nový muzikál  na motivy slavné novely Roberta Louise Stevensona. Moravská premiéra této verze  hudebního titulu Jekyll & Hyde se odehrává na zdejší muzikálové scéně a diváky čeká dílo, které obaluje bezmála klasická filmová hudba.

Tvůrci chtějí ovšem brněnským divákům naservírovat jakési písňové romantické drama o muži dvou tváří. Titulní roli lékaře, jenž se převtěluje ve vraždící stvůru, nazkoušeli v alternaci Dušan Vitázek a Petr Gazdík, který je zároveň režisérem inscenace.  A inscenátoři tvrdí, že hudební čísla nepřipomínají jenom filmovou muziku, ale místy také operní árie. A že se jedná už o zavedený titul, který  světovou premiéru zažil před jedenadvaceti lety, o tom svědčí také mnoho výmluvných faktů.  Největší hit tohoto muzikálu, píseň This is the Moment (To je ta chvíle), zahajoval olympijské hry v Atlantě a Bill Clinton jej použil jako ústřední motiv ve své volební kampani.

Děj muzikálu zavede publikum do starého Londýna, kde se lékař Henry Jekyll pokouší v lidské duši oddělit dobro od zla. Experiment se mu vymkne z rukou a ze svědomitého lékaře Jekylla se stále častěji stává nelítostný vrah Hyde. Stevensonova novela Podivuhodný případ doktora Jekylla a pana Hydea patří spolu s Ostrovem pokladů k jeho nejslavnějším dílům. Byla nesčetněkrát  zfilmována a autor ji napsal v horečkách na základě zlého snu o krutém lékaři, který řádí v ulicích Londýna.

Brněnští interpreti hlavní role se shodují na tom, že není možné hrát na jevišti prostě jenom pana Hodného a Zlého.  Podle Vitázka musí tato rozpolcenost vycházet zevnitř, protože jde o dvě duše v jednom těle.  „Pořád jde o jednu postavu, která se mění především ve svém nitru,“ zdůraznil režisér, překladatel  a představitel hlavní role Gazdík.  Dodává, že původně muzikál režírovat neměl, ale divadlo o něm uvažovalo jako o jednom z adeptů na dvojpostavu Henryho Jekylla a Edwarda Hydea. Když měl titul připravit i jako režisér, obsazení prý už neměnil.  

Ačkoliv se novela dočkala nepočítaně  filmových a televizních adaptací, na muzikálovou verzi se čekalo více než století. Změnilo se to až v roce 1990, kdy skladatel Frank Wildhorn, textař Steve Cuden a libretista Leslie Bricusse uvedli v Houstonu muzikál Jekyll & Hyde. Tento titul se již před časem hrál v Praze, v Brně ovšem nyní v české premiéře nasadili verzi z roku 2001, která měla obrovský úspěch ve Vídni a připadala divadelníkům dramaticky nejčistší.

  • Jekyll a Hyde autor: Tino Kratochvil, zdroj: www.mdb.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3041/304080.jpg
  • Jekyll a Hyde autor: Tino Kratochvil, zdroj: www.mdb.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3041/304079.jpg

Není bez zajímavosti, že přestože se jedná o výsostně londýnské téma, muzikál zatím ještě nikdy nedobyl proslulý West End. A to se už titul hrál na mnoha světových scénách včetně Broadwaye, kde hlavní postavu ztvárnil například slavný seriálový plavčík David Hasselhoff.  V Plymouth Theatre se hrál mezi lety 1997 a 2001 a dosáhl na neskutečných 1543 představení. Od té doby jej viděli diváci také  v Antverpách, Tokiu, Moskvě, Madridu či Stockholmu.

A na příběh nyní láká brněnská muzikálová scéna. Titul totiž nabízí dramatickou hudbu a napínavý příběh, který oproti prozaickému originálu na hlediště zaútočí výrazným akcentem na milostné vztahy. Dvojici Jekyllových osudových žen ztvární Ivana Vaňková v alternaci s Viktórií Matušovovou a Johana Gazdíková nebo Hana Holišová.