MHD v Přerově bude zajišťovat dceřiná společnost stávajícího dopravce

Přerov - Hromadnou dopravu v Přerově zajistí dceřiná společnost stávajícího přepravce SAD Trnava. Soukromý dopravce, který měl ve městě jezdit až do roku 2019, totiž na jaře odstoupil od smlouvy s tím, že jako zahraniční firma nesmí podle zákona MHD na území města provozovat. Magistrát se teď na zabezpečení dopravy dohodl s jeho dceřinou společností Dopravní a logistická.

Smlouvu se společností SAD Trnava uzavřel Přerov v listopadu 2009. Radnice měla dopravci za provozování MHD zaplatit během deseti let 192 miliony korun. Koncem letošního května ale přepravce smlouvu vypověděl. „Oni podali výpověď k 1.6. hlavně z důvodu, že nesplňují podmínky jako mezinárodní dopravce,“ vysvětlil primátor města Jiří Lajtoch. V polovině července navíc dopravce předal magistrátu smlouvu o narovnání, ve které žádal navýšení prokazatelné ztráty za rok 2010. „Dohadovali jsme se, jakým způsobem se pokryjí některé náklady,“ potvrdil místopředseda představenstva SAD Trnava Marek Antoňák. „Společnost chce navýšení této částky, což my nemůžeme připustit,“ uvedl náměstek primátora Josef Kulíšek. Pátrání po novém dopravci, který by od prvního prosince hromadnou dopravu v Přerově zajistil, netrvalo dlouho. Firma SAD Trnava totiž v České republice založila dceřinou společnost.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Jsme připraveni dál tu dopravu vykonávat ve městě prostřednictvím naší dceřiné společnosti,“ vyjádřil se Marek Antoňák. V Přerově bude dál jezdit 17 ekologických nízkopodlažních autobusů. Podle vedení města se nezmění ani výše jízdného. Cestující za jednotlivou jízdenku zaplatí osm korun. Aby vyhověl zákonu, musí přerovský magistrát do dvou let najít nového dopravce – tentokrát už v řádném výběrovém řízení.