Centrum pro narkomany v Krnově už nemá peníze na další provoz

Krnov - Krnovská organizace Krystal Help, která se stará o narkomany i jejich rodiny, dočasně uzavřela své centrum. Důvodem je nedostatek peněz. Zástupci centra žádali o mimořádnou dotaci město, to ale jejich žádost zamítlo. Krnovské K-centrum zůstane zavřené až do poloviny ledna. Jeho pracovníci chtějí ještě oslovit zastupitele na prosincovém zasedání. Co bude dál, ale sami neví.

Dvě stě klientů, deset tisíc vyměněných injekčních stříkaček ročně. Základní charakteristika krnovského K-centra. Teď musí po jedenácti letech přerušit své služby. „Dostali jsme se do finanční tísně, od 1. listopadu jsme na nule. Nepodařilo se nám získat asi 700 tisíc ze státního rozpočtu,“ řekla jednatelka Krystal Help Martina Nováková. Centrum nabízelo pomoc krnovským narkomanům. Ti tady mohli zkusit terapii nebo najít pomoc při hledání zaměstnání. „Drogy jsem začal užívat někdy od sedmnácti, asi šestnáct let, vlastně až do roku 2001, kdy mi Káčko pomohlo najít práci na farmě v Čechách. Tam jsem dva roky pobýval a pak jsem se vrátil sem a dělal jsem streeta tady v Káčku,“ popisuje svůj příběh Daniel.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Jednatelka K-centra požádala o pomoc krnovské zastupitelstvo, 100 tisíc ale nezískala. Zastupitelům se totiž nelíbilo, že by letos museli přispět na provoz organizace už podruhé. „Krystal dostal od města podporu poměrně výraznou, bylo to 500 tisíc korun, to navýšení by bylo řekněme nekoncepční a přišlo taky v poměrně nevhodnou dobu,“ vysvětlil místostarosta Krnova Michal Brunclík. Své klienty teď centrum musí odkázat na služby Armády spásy. „Je to nešťastné, že teď, v zimním období, kdy jsme měli nejvyšší návštěvnost, tak bohužel prostě nemůžeme tu službu poskytovat,“ posteskla si Martina Nováková.