Obyvatelé Hroznové Lhoty protestují proti bioplynové stanici

Hroznová Lhota - Dnešní odpoledne bude bouřlivé v Hroznové Lhotě na moravsko-slovenském pomezí. Místní zemědělské družstvo tam chce postavit bioplynovou stanici, ve které by se likvidovaly zemědělské přebytky. To se ale nelíbí místním obyvatelům, kteří se obávají zápachu z provozu stanice a zvýšeného pohybu nákladních aut, která by měla do provozovny vozit materiál k likvidaci.

Záměr tamního zemědělského družstva postavit bioplynovou stanici naráží nejen na odpor místních obyvatel, nesouhlasné stanovisko zastává i obec. Odpor proti stavbě bioplynové stanice se stal i tématem místníchh voleb v loňském roce. 

Místní obyvatelé mají se zemědělským provozem negativní zkušenosti. Před deseti lety tam družstvo postavilo vepřín, který měl splňovat náročné ekologické parametry. Zápach z chovu prasat se přesto od té doby šíří po celé obci. Chybu přiznává i předseda družstva Josef Solařík. Podle něj družstvo před lety uvěřilo dodavateli technologií, že zápach z provozu bude zanedbatelný. Pokud ale obec nebude bránit stavbě „bioplynky“, slibuje, že družstvo chov prasat omezí.

„Stále chceme stanici postavit, družstvu to zajistí příjem na několik let, navíc se budeme moci výhodně zbavit našich přebytků,“ obhajuje předseda družstva Solařík spornou stavbu. 

Odporu obyvatel obce nejsou nakloněni ani úředníci, ti zatím neshledali, že by bioplynová stanice měla lidem zhoršit kvalitu bydlení. Pokud družstvo nakonec stavební získá, chce se stavbou začít na jaře příštího roku. Za rok už by měl do „bioplynky“ směřovat první odpad.