Ostravu čekají od ledna velké dopravní komplikace

Ostrava - Ostrava chce oddálit opravu zvlněné dálnice na území města. Začala už o tom jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic, které tuto stavbu kvůli vážným nedostatkům reklamuje. Město totiž hned po novém roce začne rekonstruovat velmi frekventované Svinovské mosty. Objížďky mají mimo jiné vést právě po dálnici. Bez ní by se doprava ve městě zablokovala.

Svinovské mosty - spojnice městského obvodu Poruba s centrem Ostravy, jedna z nejvytíženějších silnic v Moravskoslezském kraji. Denně po ní projede přes 40 tisíc aut. Od ledna ale mají stavbaři polovinu mostů kvůli rekonstrukci uzavřít. Práce potrvají déle než rok. „Jsme z toho špatní, výrazně zhoustne a zároveň se zhorší doprava v Porubě,“ bojí se starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza. Rekostrukce mostů ve Svinově ale těžce postihne také dopravu v centru města. Opravovat současně dálnici na území Ostravy je proto podle primátora Petra Kajnara zcela nemožné. „Nedovedu si představit, že bychom měli mít zavřenou část Svinovských mostů a zároveň dálnice. Pokud se bude dálnice upravovat, tak se to musí koordinovat. Radnice už jedná s ŘSD a musí dojít k dohodě. To by byla nepříznivá situace pro všechny,“ řekl primátor Kajnar.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Zatím není určen konkrétní termín rekonstrukce D47. Asi to nebude příští rok. Ještě není ani známa technická dokumentace té zásadní rekonstrukce, která by měla odstranit příčiny zvlnění dálnice,“ vyjádřila se mluvčí ŘSD ČR Martina Vápeníková. Během opravy Svinovských mostů budou po dálnici jezdit řidiči zdarma. Město už začalo upravovat dopravní značení na některých silnicích, po kterých objížďky povedou. Kompletní plán ještě ale nemá. „Preferujeme MHD. To taky v minulosti nebylo. Na Svinovských mostech nechceme, aby byly zavřené autobusy a tramvaje, aby bylo co nejmenší zpoždění, ale bohužel neprojede individuální doprava,“ uvedl náměstek primátora Aleš Boháč. Pokud to počasí dovolí, zahájí stavbaři práce 10. ledna. Skončit by měli v dubnu o rok později. Plán objížděk by měli dopravní projektanti připravit během několika dnů. Rada města chce o něm jednat v úterý 29. listopadu.