Podvedení klienti chtějí zpět 90 milionů

Ostrava - U Krajského soudu v Ostravě začaly výslechy lidí, které údajně připravila o celkem 90 milionů korun Kristina Mrůzková z Českého Těšína. Ta jim více než pět let poskytovala nelegální bankovní služby. Vypovídat bude postupně přes stovku poškozených.

Pan Arnošt Valach z Jablunkova je jedním z těch, kteří dnes u soudu vypovídali. Řekl, že před dvěma lety uložil u Kristiny Mrůzkové své první peníze. „Začalo to vkladem asi 100 tisíc a pokračovalo to vlastně dál, celkem je to nějakých 300 tisíc,“ prozradil. Patřil mezi víc než stovku lidí, kteří věřili, že na uložených penězích vydělají vysokým zúročením. „Myslel jsem si, že na tom vyděláme nějaké peníze. Zhodnocování vycházelo. dali jsme tam s kamarádem samozřejmě víc peněz a potom jsme o všechno asi za dva roky přišli,“ dodal Arnošt Valach.

Po několika letech, kdy Kristina Mrůzková bankovní služby provozovala, oznámila, že už žádné peníze nemá. Za podvod ji hrozí až deset let vězení. „Přijímala vklady od veřejnosti s přislíbením následného zhodnocení pevně stanovenou měsíční úrokovou sazbou v rozmezí od 4 do 15 procent,“ uvedl vrchní státní zástupce Martin Brzobohatý. „Šlo o milion, já jsem tam měla osobně tři roky ty peníze a když jsem jí zavolala a řekla, že teda chci peníze vybrat, už mi nebrala telefony,“ řekla další poškozená klientka.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„S ohledem na skutečnost, že státní zástupce trvá na výslechu všech navržených svědků, pak soud nemá splněny podmínky pro přečtení protokolu a jejich dřívější výpovědi a proto postupně budeme všechny svědky předvolávat,“ vyjádřila se mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. Výpovědi všech 116 poškozených budou trvat ještě několik týdnů. Rozsudek tak padne nejdříve v příštím roce.