Bouzov bude svítit do tmy

Hrad Bouzov, jedna z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji, by měl příští rok svítit do tmy. Národní památkový ústav vypsal na osvětlení výběrové řízení ve výši téměř tři miliony korun.

Hrad Bouzov, jedna z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji, by měl příští rok svítit do tmy. Národní památkový ústav vypsal na osvětlení výběrové řízení ve výši téměř tři miliony korun.

„Mezi návštěvníky se občas objeví lidé, kteří se ptají, proč hrad večer nesvítí. Osvětlení jim samozřejmě chybí večer a v noci,“ konstatovala kastelánka Zuzana Šulcová.

Večerní prohlídky jsou nejčastější v září a v říjnu. „Na objednávku je ale pořádáme kdykoliv během sezony. Nasvícení hradu bude vhodné také při koncertech a dalších společenských akcích,“ dodala Šulcová.

Ředitel olomoucké pobočky Národního památkového ústavu František Chupík od osvětlení očekává kromě zvýraznění jedinečné architektury také větší zájem návštěvníků.

Neosvětlený Bouzov je v současné době spíše výjimkou. Většina památek v okolí v noci svítí. Například nedaleký lovecký zámek Úsov je osvětlený přes deset let. „Je to turisticky atraktivnější, ale význam je i bezpečnostní,“ podotkla úsovská kastelánka Eva Třísková.

Bouzov se nerozzáří dříve, než se podaří dokončit opravu elektroinstalace. Vnější osvětlení by mohlo být hotové nejdříve na jaře příštího roku. Podle kastelánky bude mít několik variant, běžné a slavnostní. O kolik více bude stát hradní elektřina, to zatím nedokázala odhadnout.