Ruská síla ve Fiducii

V ostravské Galerii Fiducia vystavují obrazy malíři Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov. Oba jsou původem z Ruska a společně tvoří už téměř pět let. Minulý rok získali Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov mají rádi překvapení. Návštěvníkům Galerie Fiducia také připravili nevšední zážitek – své obrazy před nimi důmyslně schovali.

„Koncipovali jsme to tak, že při vstupu do galerie divák nevidí vůbec nic a až na druhý pohled, nebo až dojde do druhé půlky galerie, tak když se otočí, tak uvidí ty malby a kresby, které tady máme,“ vysvětluje Alexey Klyuykov. „Vyvolává to určité napětí, divák chvíli neví na čem je,“ dodává malíř.

 Autoři ve své tvorbě často reflektují dějiny umění. Historie se v jejich obrazech odráží s ironickým nadhledem a provokuje k sociálním, kulturním i politickým otázkám.

„Je to komornější prostor, takže jsme zvolili drobnější díla. Je to v určitém smyslu dadaistická směs veškerých témat jako je válka nebo budoucnost. Tématizujeme i malbu samotnou,“ říká Klyuykov.

„Ať už to jsou dějiny umění nebo jsou to dějiny obecně, každá doba, každá ideologie je vykládá podle sebe. I my si přivlastňujeme určité věci a nakládáme s nimi volně nebo tak, jak potřebujeme,“ dodává Vasil Artmanov.

Výstava obrazů ruské dvojice je v Galerii Fiducia k vidění až do šestého ledna příštího roku.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)