Pro nové doklady musejí až do pětadvacet kilometrů vzdáleného Bruntálu

Vrbno pod Pradědem - Obyvatelé Vrbna pod Pradědem si už nemohou vyřídit doklady na své radnici. Pokud chtějí nový občanský průkaz, musejí do dvacet pět kilometrů vzdáleného Bruntálu. Důvodem je změna zákona. Doklady se strojově čitelnými údaji a elektronickým čipem mohou vydávat jen některé úřady.

Kdo si ve Vrbně pod Pradědem stihl vyřídit občanský průkaz do konce listopadu, ušetřil. V prosinci si lidé doklady mohou na vrbenském úřadě ještě vyzvednout, žádost si už ale nepodají. „Městský úřad ve Vrbně pod Pradědem už ze zákona nemůže vydávat od nového roku občanské průkazy, protože k 1.1 2012 mohou nové elektronické občanské průkazy vydávat pouze obecní úřady s rozšířenou působností,“ potvrdila vedoucí Odboru vnitřních věcí Monika Janků. Lidem se vynucené cestování na jiný úřad nelíbí.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Bruntálští úředníci si teď musí poradit s větším náporem zájemců o nové doklady. „Doporučujeme všem, kteří si přijdou vyřídit občanský průkaz, aby využili našeho rezervačního systému, kde si mohou poměrně pohodlným způsobem online vyřídit rezervaci a přijít vyřídit svůj požadavek prakticky bez čekání,“ radí mluvčí MěÚ Bruntál Jiří Ondrášek. Na úřadě ve Vrbně pod Pradědem mohou teď lidé už jen nahlásit ztrátu, krádež nebo zničení svých osobních dokladů.