Ve zchátralém hotelu nesmí nikdo bydlet, dokud ho majitel neopraví

Lipovec - Bývalý hotel Zlatá lípa v Lipovci, který už je léta nevyužitý, se v dohledné době nových obyvatel nedočká. Budovu si dnes při místním šetření prohlédli úředníci stavebního úřadu a majiteli poslali jasný vzkaz - aby mohl v hotelu někdo bydlet, musí se hotel alespoň zčásti rekonstruovat.

„V současné době tam nikdo bydlet nemůže, je nutné provést nezbytné stavební úpravy. Konkrétně se budou projednávat se stavebním úřadem,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu v Blansku Petr Rizner.

Majitel firmy Recydo Jiří Ulehla původně areál koupil s tím, že v něm vybuduje bydlení pro seniory. Jenže projekt nevyšel. Hotel firma vlastní už čtyři roky a zatím s ním nic neudělala. Na dotaz ČT, co bude s hotelem dělat nyní a zda je ochotný investovat do rekonstrukce, Ulehla neodpověděl. K budoucnosti prázdného hotelu se odmítl vyjádřit i starosta Lipovce. „Majitel nám nesdělil, jaké plány s hotelem má. Podle jeho vyjádření ale asi v nejbližší době nebude využíván,“ uvedl Rizner.

Místní mají obavy, že z hotelu bude levná ubytovna

Mezi místními se šíří spekulace, že firma chce do bývalého hotelu nastěhovat sociálně slabé. „Bydlíme hodně blízko a co si počneme, když nám někdo bude dělat nepořádek před domem a svítit do oken ve čtyři ráno?“ ptala se s obavami dvaaosmdesátiletá důchodkyně. „Pokud to bude mít někdo, kdo tam nastěhuje kohokoliv, tamto by se mi to určitě nelíbilo. Ale nejsou všichni stejní, bude záležet na konkrétních nájemnících,“ uvedla mladá žena, která také bydlí nedaleko Zlaté lípy.

„Nemáme informace o tom, že sem chce majitel někoho nastěhovat. Obavy občanů nejsou ničím podložené,“ uzavřel Rizner.

Hotel Dukla na náměstí v Blansku
Zdroj: ČT24

Podobné obavy vznikly i v Blansku kolem hotelu Dukla

V Blansku byly obavy místních natolik silné, že radnice nakonec chátrající hotel Dukla koupila v dražbě. Nyní podobné spekulace směřují k hotelu Hejč. Podle starosty Blanska Lubomíra Toufara (ČSSD) jsou obavy zbytečné. „Hotel je dosud nedostavěný a nezkolaudovaný. Navíc tam fungovala jen restaurační část, ubytování tam nikdy nebylo,“ dodal s tím, že další hotel město kupovat nebude. Nejsou na to peníze.

Hotel v Lipovci dál bez využití (zdroj: ČT24)