Na Šumpersku pytláci vyplenili celé rybníky

Rudoltice - Neznámí pytláci vypustili dva rybníky v Rudolticích na Šumpersku a odvezli si přes tisíc pstruhů a sivenů amerických. Podle majitele rybníků šlo o akci zorganizovanou na objednávku. Tamní policisté podobný případ nepamatují.

Slzy v očích a k tomu bezmocný vztek zažil majitel rybníků Richard Měrka. Nad ránem zjistil, že dva roky práce jsou pryč. „Rybník vypuštěný, ryby pryč, byli tam duháci, pstruzi v množství 600 kusů a 415 kusů duháků ročků, které jsem tam dával před týdnem,“ říká smutně. „V současné době to vyšetřujeme jako pytláctví se sazbou od šesti měsíců do pěti let,“ vyjádřil se mluvčí PČR Šumperk Josef Bednařík. Zloději byli tak drzí, že majiteli rybníku vzali ze zahrady klády, dali si je pod nohy, aby při vypuštění nestáli v bahně. „Bydlím sto metrů odsud, mám dva psy, kteří štěkají, jenže kolikrát jdou večer lidi jenom kolem po silnici a psi dělají kravál, tak kdyby člověk pokaždé letěl, jestli někdo nevybírá rybník, tak by nedělal nic jiného, než běhal,“ dodal okradený Richard Měrka.

Zloději vytrhli mříž, aby ucpali přívod vody z potoka do rybníka a rybník tak rychleji vypustili. „Podle mě to udělali lidi, kteří se v rybách vyznají, protože bylo potřeba, aby si dovezli nádoby, aby měli kyslík, protože ryby by dlouho nepřežily a museli si to napřed omrknout,“ myslí si Richard Měrka. „Běžné pytláctví na Šumpersku šetříme poměrně často, ale takovéto množství a takovýto případ jsme ještě nezaznamenali,“ uvedl policejní mluvčí Bednařík. Pstruzi a siveni už zřejmě plavou v některém z rybníků, kterých je v okolí Rudoltic několik desítek. Richard Měrka se ale nedá odradit. Hned na jaře chce koupit novou násadu a rybníky si pojistí bezpečnostním systémem.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)