Územní plán Olomouce jitří emoce

Olomouc - Nový územní plán Olomouce před svým dokončením opět jitří emoce. Tento týden se nad budoucím vzhledem města sešli už po několikáté jeho tvůrci i odpůrci. Zatímco úředníci magistrátu tvrdí, že veřejnost o všem podstatném informují včas, někteří kritici si stěžují, že informací mají málo.

K nové podobě Olomouce přišlo téměř 1000 připomínek. V některých bodech město ustoupilo, jiným s odůvodněním nevyhovělo. Ač se tvůrci s protivníky územního plánu střetli během tří let projednávání už nespočetněkrát, přesto oponenti studie trvali na dalším setkání. „My jsme posílali letáky do schránek všech občanů města Olomouce, pořádali jsme setkání s odbornou i laickou veřejností, podnikateli,“ říká primátor Martin Novotný. Některá občanská sdružení, ekologická hnutí i jednotlivci ale postup města kritizují. Studie je podle nich pro veřejnost složitá, navíc magistrát jim nedal dost příležitostí vyjádřit se.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Jak o tom může laik debatovat, když tomu nerozumí,“ podotkl historik umění Rostislav Švácha. Přestože debatu svolali právě kritici, žádné konkrétní návrhy na změnu nepřednesli. Magistrát tak hodlá návrh územního plánu, který rozhodne o podobě města na dalších 15 let, dokončit. Schvalovat by jej měli zastupitelé v polovině příštího roku.