Dlouhý život přivedl Josefa Fleischlingera k hokeji i basketbalu

Praha – Někdo ho zná jako basketbalového trenéra, jiný jako hokejového rozhodčího. Během sto let svého života stihl Josef Fleischlinger oboje v elitní podobě. Jako trenér vedl vítězné týmy na basketbalovém mistrovství Evropy, jako rozhodčí řídil olympijský hokejový turnaj. Přestože už nemá tak velké ambice, je stále čilý a i po stovce přežitých let pravidelně dochází do kanceláře, kde pracuje.

Josef Fleischlinger se narodil 12. prosince 1911. Zprvu basketbal na vrcholné úrovni hrál, se Sokolem Brno I téměř dosáhl na republikové zlato. Po válce se ale proslavil především jako trenér. Nejprve byl jako asistent trenéra u zisku titulu mistrů Evropy 1946. O rok později se ale stál sám hlavním trenérem a tým dovedl k evropskému stříbru. Totéž zopakovali jeho svěřenci ještě v roce 1955. Současně trénoval svůj někdejší tým Sokol Brno I a dovedl ho k pěti republikovým titulům.

Basketbalovou reprezentaci vedl také na dvou olympiádách – v Londýně v roce 1948, kde Československo skončilo sedmé, a v Helsinkách. Po evropském stříbru v roce 1955 ale od týmu odešel. „Moje trenérská kariéra se prolínala s rolí rozhodčího, proto jsem se rozhodl v roce 1955 trenérství zanechat,“ poznamenal Fleischlinger, který působil i jako mezinárodní basketbalový rozhodčí a později komisař FIBA.

Josef Fleischlinger na uvedení sportovní síně slávy města Brna
Zdroj: ČT24

Souběžně se stihl Josef Fleischlinger věnovat také zimnímu sportu – lednímu hokeji. Jako rozhodčí řídil zápasy na olympijských hrách ve Svatém Mořici v roce 1948.

Sté narozeniny oslaví stále čilý Fleischlinger, který chodí o holi, v několika etapách. „Moje zdraví je snad zázrak, za který vděčím svému lékaři. Dbám každé jeho rady, abych byl schopen čelit neduhům. A mojí radou jako se dožít stovky je stále pracovat. Minimálně dva dny v týdnu chodím do kanceláře, což udržuje můj mozek ve stále pohotovosti,“ řekl Fleischinger tento čtvrtek při slavnostním vyhlášení ankety Nejlepších sportovců Brna, kdy byl zařazen do Síně slávy.

Josef Fleischlinger slavi 100 let (zdroj: ČT24)